13/02/2004

Minister Sannen geeft meer visie en ruggengraat aan plattelandsbeleid

Terug naar artikeloverzicht

Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Ludo Sannen, wil de inspanningen die hij en de lokale besturen (gemeentes en provincies) doen inzake plattelandsbeleid, beter structureren en vernieuwende en goed onderbouwde ideen het plattelandsbeleid laten vooruit stuwen. Daarom richt hij een Interbestuurlijk Overleg voor het Platteland op en een Denkcel Platteland, die vandaag officieel werden genstalleerd.

Het Interbestuurlijk Overleg voor het Platteland moet een gestroomlijnd plattelandsbeleid mogelijk maken. Het overlegorgaan moet de gaten en de knelpunten in het plattelandsbeleid opsporen en zorgt ervoor dat de verschillende beleidsverantwoordelijken mekaar beter vinden. De voorstellen die de denktank zal spuien worden ook op deze vergadering behandeld, en de financiering van plattelandsprojecten wordt hier besproken. De vergadering moet 2 keer per jaar samenkomen en wordt voorgezeten door de minister van Leefmilieu. Er zetelen ook vertegenwoordigers van de vijf Vlaamse provincies en van de Vlaamse vereniging voor steden en gemeenten (VVSG) in.

De Denkcel Platteland moet nieuwe ideen aanbrengen, voorstellen uitwerken en nieuwe inzichten aandragen. In deze denkcel zitten experts vanuit de diverse disciplines die raakvlakken hebben met het plattelandsbeleid. Zo vinden we er wetenschappers uit de landbouwfaculteiten, geografen, specialisten inzake ruimtelijke ordening, natuur en landschapsbeheer, monumenten en landschappen maar ook architectuur, welzijn op het platteland enz.
Voorzitter is ir. Paul De Meester, oud administrateur-generaal van de Vlaamse Landmaatschappij. Ondervoorzitter is graaf Ghislain d'Ursel. De ideen van de experts in deze raad moeten de kwaliteit en de leefbaarheid van het platteland bevorderen. Van deze denkcel, die een opdracht heeft voor vijf jaar, worden nog deze legislatuur concrete resultaten verwacht. Ze moeten onder meer inspiratie leveren voor het volgende regeerakkoord en een stappenplan uittekenen voor het Vlaams plattelandsbeleid.

Minister Ludo Sannen nam de voorbije weken al een aantal maatregelen die het Vlaamse platteland moeten verrijken en verfraaien. Enkele weken geleden kregen een aantal gemeenten en provincies nog een pot van meer dan 4 miljoen euro om aan plattelandsontwikkeling te doen. Niet alleen de gemeenten en provincies worden gesubsidieerd, ook boeren die "de Vlaamse buiten" verzorgen kunnen rekenen op steun. Landbouwers die zorgen voor genetische afwisseling in de rassen die ze telen, worden gesubsidieerd en er worden ook beheersovereenkomsten afgesloten met landbouwers die speciale aandacht hebben voor het milieu.

info : Ron Hermans, woordvoerder van minister Sannen
tel. : (02) 553 27 12
e-mail : persdienst.sannen@vlaanderen.be

Bron : persdienst Vlaamse regering