10/07/2003

Minister Sannen dient klacht in tegen illegale uitzetting van bevers

Terug naar artikeloverzicht

Vlaams leefmilieuminister Ludo Sannen heeft, via zijn administratie, een klacht tegen onbekenden ingediend wegens de  illegale uitzetting van bevers in de Dijlevallei, onder meer in Huldenberg en Overijse.  De dieren werden er illegaal en zonder enige wetenschappelijke begeleiding of waarschuwing uitgezet. De gerechtelijke diensten trekken intussen na waar de bevers vandaan komen en wie hiervoor verantwoordelijk is.  De afdelingen Natuur en Water van Aminal hebben intussen de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen genomen.

Rattenvangers en buurtbewoners signaleerden de jongste tijd de aanwezigheid van bevers in en rond de Dijle en recent ook in de Demervallei rond Diest. Een particulier die dacht te maken te hebben met een beverrat, heeft zelfs een exemplaar doodgeschoten in Lubbeek, in het Demerbekken. Alles wijst erop dat particulieren het heft in handen namen voor deze illegale uitzetting.

Minister Sannen is niet gekant tegen de aanwezigheid van de bever in Vlaanderen op zich, maar heeft na overleg met de Vlaamse leefmilieuadministratie Aminal, het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer en het Instituut voor Natuurbehoud met klem afstand genomen van deze illegale uitzetting. De betrokken Vlaamse overheidsinstellingen, die sinds jaren werk maken van een wetenschappelijk verantwoorde herintroductie van verdwenen inheemse soorten, zijn niet te spreken over de manier waarop de uitzetting gebeurde. Deze illegale uitzetting doorkruist de plannen van de overheid om op een gecontroleerde en verantwoorde wijze de diersoort te herintroduceren. Er zijn momenteel nog onvoldoende studieresultaten naar de geschiktheid van dit gebied voor herintroductie.

Een deel van de uitgezette dieren heeft ondertussen de Dijlevallei verlaten en werd in het aangrenzende Demerbekken gesignaleerd. Graafschade aan oevers, dijken op wachtbekkens is niet uitgesloten, maar moet te allen tijde voorkomen worden. De toezichtsopdracht op het terrein wordt verhoogd zodat bijna onmiddellijk na het vaststellen van schade kan ingegrepen worden. De rattenbestrijdingsploegen van het Vlaamse Gewest die actief zijn in het Dijle- en Demerbekken zullen ook op de kleinere waterlopen zoeken naar beveractiviteit.
Alle meldingen over waarnemingen, sporen en eventuele schade zullen grondig opgevolgd en gevalueerd worden.
De rattenvangers zullen rekening houden met de aanwezigheid van bevers in dit gebied maar zullen de bestrijding van muskusrat, beverrat en bruine rat onverminderd verder zetten.

Bevers zijn beschermde knaagdieren die ongevaarlijk zijn voor andere dieren en mensen. Bevers zijn wel in staat graaf- en vraatschade aan te richten. Een
stuurgroep van de Vlaamse overheid zal deze beverpopulatie nauwgezet volgen en ingrijpen als bevers voorkomen op plaatsen waar ze niet thuishoren. In geval van schade aan persoonlijke eigendommen, kunnen de betrokkenen aanspraak maken op een schadevergoeding. De betrokkenen, of personen die een bever opmerken buiten de waterloop of op priv-terrein worden verzocht contact op te nemen met de Bever-lijn op het nummer 0478-795246.

info  :

Ron Hermans
woordvoerder van minister Sannen
tel. : (02) 553 27 12

Paul Thomas
afdelingshoofd Aminal afdeling Water
tel. : (02) 553 21 11

Koen De Smet
afdelingshoofd Aminal afdeling Natuur
tel. : (02) 553 76 84