22/05/2006

Minister-president Leterme en Minister Marino Keulen brengen bezoek aan het Centrum voor Duurzaam Bouwen in Heusden-Zolder

Terug naar artikeloverzicht

Op initiatief van Minister-president Leterme, die ook bevoegd is voor duurzame ontwikkeling, werd vorig jaar de Vlaamse strategienota duurzame ontwikkeling door de Vlaamse Regering goedgekeurd. Deze nota is besproken met tal van middenveldorganisaties, en zal op korte termijn voor definitieve goedkeuring worden voorgelegd aan de Vlaamse Regering.

Een onbetwistbare prioriteit in die strategienota is duurzaam bouwen. Het Vlaams Regeerakkoord stelt daaromtrent "... afhankelijk van duurzaam bouwen. Daarbij hebben we aandacht voor energieprestatienormen, duurzame bouwmaterialen en waterbesparende infrastructuur. We zorgen voor een harmonisering met de federale fiscale stimuli."

Rond duurzaam bouwen zal in de strategienota zowel een lange als korte termijnvisie uitgewerkt worden. De lange termijnvisie wordt voorbereid door de "transitie-arena" duurzaam bouwen, een werkgroep waarin actoren op het terrein (zowel bv. Centrum Duurzaam Bouwen, de BBL als de Vlaamse Confederatie Bouw of WTCB) n administraties elkaar vinden en proberen gezamenlijk een aantal krachtlijnen uit te schrijven.
De suggesties van lange termijndoelstellingen die zijn uitgewerkt zal de Vlaamse Regering op korte termijn bekijken op regeringsniveau.

Daarnaast is echter actie nodig op korte termijn. Deze Vlaamse Regering wil een aantal maatregelen op korte termijn nemen met het oog op het realiseren van een zo groot mogelijke duurzaamheidswinst.
De volgende klemtonen zouden daarin alleszins moeten gelegd worden: energiebesparing, werken met duurzame materialen, kwalitatieve woningen, toegankelijke woningen, duurzaam afval- en watergebruik en gecordineerde acties. Binnen die klemtonen zal prioriteit moeten gaan naar hetgeen de maatregelen die meest duurzaamheidswinst opleveren, bv. de aanpak van bestaande gebouwen, werken met dakisolatie of spouwmuurisolatie.

Er is nood aan goede, realistische informatie. Er is zeer veel informatie rond duurzaam bouwen, bij het middenveld, bij provincies en gemeenten, bij verschillende overheidsdiensten op Vlaams en federaal niveau. Niet alles is echter even geschikt voor particulieren of voor andere doelgroepen, want niet alles is rendabel op termijn. Er zouden al heel veel kleinere ingrepen kunnen gebeuren die niet zoveel kosten, die veel duurzaamheidswinst opleveren en die dus een korte terugverdientijd hebben.

Minister-president Leterme heeft het Centrum Duurzaam Bouwen gevraagd om een brochure te maken op basis van al de beschikbare informatie die realistische, rendabele ingrepen voorstelt die een korte terugverdientijd hebben. Hij heeft hiervoor een bedrag van 25.000 euro vrijgemaakt in zijn begroting duurzame ontwikkeling.

Naar aanleiding van het bezoek aan de Algemene Vergadering van CEDUBO heeft de Minister-president gevraagd dat de partners van CEDUBO (aannemers, architecten, producenten) zouden nagaan welke maatregelen en inspanningen op korte termijn kunnen gebeuren en, die een grote duurzaamheidswinst opleveren en waarvan de terugverdientijd kort is.
In het najaar zal een nieuw gesprek plaatsvinden om hieromtrent van gedachten te wisselen.

Minister-president Leterme zal dit jaar een substantieel deel van zijn begroting duurzame ontwikkeling voorbehouden voor allerlei samenwerkingsprojecten rond duurzaam bouwen.

Bron : Persmededeling kabinet Yves Leterme