28/04/2006

Minister Peeters wil verplaatsen van nutrinten inperken

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur keurde de Vlaamse regering principieel een besluit goed waarbij als voorzorgsmaatregel gesteld wordt dat, indien een producent van rundvee, varkens of pluimvee zijn veeteeltinrichting wil uitbreiden door het overnemen van de nutrintenhalte van een inrichting die stopgezet wordt, hij dit alleen kan doen binnen dezelfde diersoort. Bovendien is het onmogelijk om die diersoorten daarna om te vormen naar een andere diersoort.

In afwachting van het nieuwe MAP is deze voorzorgsmaatregel noodzakelijk. Uit de gegevens van het voortgangsrapport van de mestbank en uit recente vergunningsaanvragen blijkt dat de productie van dierlijke mest vooral stijgt ingevolge samenvoeging van veeteeltinrichtingen gevolgd door omvormingen van vergunningen van n diersoort naar een andere diersoort. Deze productiestijging van dierlijke mest heeft vooral plaats  in gebieden waar de afzetmogelijkheden van dierlijke mest vrij beperkt zijn en waar de monitoring van grond- en oppervlaktewater een beeld geeft van leefmilieukundig ongewenste nitraatconcentraties.
Deze risicovolle evolutie dient dan ook gestopt te worden.

Met de nieuwe regeling wil minister Peeters dat landbouwproducenten die hun bedrijf willen uitbreiden door het overnemen van de nutrintenhalte van een inrichting die stopgezet wordt, dit enkel kunnen doen binnen dezelfde diersoort.

Het volgende voorbeeld verduidelijkt de nieuwe regeling. Een producent houdt kippen. Als hij zijn bedrijf wil uitbreiden, moet hij een nutrintenhalte overnemen van een ander bedrijf. Volgens de nieuwe regeling kan hij dit alleen doen van een ander kippenbedrijf. Nadat hij die overname gedaan heeft, kan hij die kippen niet meer omvormen naar een andere diersoort. De vermindering met 25 % van de productierechten blijft uiteraard bestaan.

Het nieuwe besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Stuurgroep Vlaamse Mestproblematiek. Het zal als datum van inwerkingtreding 28 april 2006 hebben en is van toepassing op inrichtingen die willen samenvoegen, en nog geen kennisgeving van volledigheid en ontvankelijkheid van hun vergunningsaanvraag of van hun mededeling van kleine verandering hadden gekregen op 28 april 2006.

Bron : Persbericht van het kabinet van minister Kris Peeters