13/01/2006

Minister Peeters wil samen met de transportsector fijn stof problematiek drastisch aanpakken

Terug naar artikeloverzicht

Naar aanleiding van zijn actieplan fijn stof, waarbij vrachtwagens verantwoordelijk zijn voor maar liefst 45% van de totale fijn stof uitstoot ingevolge het wegverkeer, wil Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, samen met de transportsector de fijn stof problematiek op een drastische manier aanpakken. Hij start daarom overleg op met de transportsector om de fijn stof uitstoot door vrachtwagens drastisch te verminderen.

Hij wil hierbij stimulerend werken. In zijn overleg met de transportsector zal hij ervoor pleiten om ecologiesteun toe te kennen bij de investering in nieuwe vrachtwagens uitgerust met een EURO 4 en EURO 5 motor. De steunmaatregel vervalt zodra de nieuwe norm (EURO 4 motoren in oktober 2006 en EURO 5 motoren in oktober 2008) verplicht van kracht wordt voor nieuwe vrachtwagens.

In datzelfde overleg met de sector zal de minister voorstellen om ook voor het plaatsen van een roetfilter op oudere types motoren (tot en met EURO 3) blijvend ecologiesteun te voorzien.

Tot slot vraagt de minister om de verhoogde milieu-investeringsaftrek ook toe te passen op roetfilters. Met deze maatregelen wil hij fundamenteel bijdragen tot het halen van de luchtkwaliteitsnormen, die zijn opgelegd in het kader van de Europese Kaderrichtlijn inzake de beoordeling en het beheer van de luchtkwaliteit.

Volledig persbericht

Bron : Kabinet van minister Kris Peeters