13/12/2006

Minister Peeters stelt Europees LIFE-project Averbode Bos & Heide voor

Terug naar artikeloverzicht

Op woensdag 13 december maakte Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare werken, Energie, Leef­mi­lieu en Natuur, de Europese goedkeuring bekend van een LIFE-project in Averbode Bos & Heide.

LIFE-projecten krijgen financile steun uit het Europese LIFE-natuurfonds. Dat fonds dient om natuurprojecten te realiseren die als voorbeeld dienen voor het Europese natuurbeleid.

Natuurgebied Averbode Bos & Heide

Het natuurgebied, gelegen rond de bekende abdij, is ruim 600 ha groot en was tot voor kort een af­ge­sloten bosgebied met intensieve bosbouw. Bijna overal werd naald­hout aangeplant, waardoor de oorspronkelijke variatie aan planten en dieren verdween. Toch is het mogelijk om de vroegere natuurlijke rijkdom terug te toveren. Averbode Bos & Heide blijft de meest waar­devolle natuurzone binnen het boscomplex van de Merode, dat in zijn geheel door de overheid werd aangekocht in 2004 om nadien door te verkopen, met het oog op een gezamenlijk gedragen beheer. Op 30 november 2005 heeft minister Peeters samen met alle partners de verkoopovereenkomsten getekend met als doel deze gebieden open te kunnen stellen voor het publiek. Averbode Bos & Heide, als deelgebied, werd op 5 juli 2006 door het Vlaamse Gewest overgedragen aan Natuurpunt.

Minister Peeters gaf in oktober 2005 reeds aan het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB, onderdeel van het ministerie voor Leefmilieu) en de Vlaamse Land­maatschappij (VLM) de opdracht om na te gaan of een natuurinrichtingsproject in Averbode Bos & Heide mogelijk is.

Om de broodnodige natuurherstelwerken uit te kunnen voeren, diende Natuurpunt dan samen met het ANB en de VLM een LIFE-project in. De drie partijen waren immers "natuurlijke partners" in dit uitgebreide LIFE-project. De Europese Commissie beloonde dit partnership met de goedkeuring van het project en dus met een aanzienlijke cofinanciering.

LIFE-project

Dankzij het LIFE-programma van de Europese Commissie en de vruchtbare samenwerking, breekt er een nieuw hoofdstuk aan voor de natuur in de omgeving. De partners investeren voor een totaalbedrag van 3.870.400 euro in Averbode Bos & Heide. Hier­van wordt 1.935.200 euro gefinancierd door Europa, 1.085.000 door het Agentschap voor Natuur en Bos, 533.350 euro door Natuurpunt en 316.850 euro door de Vlaamse Land­maat­schap­pij.

Het LIFE-project loopt van 1 augustus 2006 tot 31 juli 2011.

Het project wil enerzijds een grootschalig herstel en behoud van de waardevolle natuur realiseren. Anderzijds wil het - in het kader van het plattelandsproject de Merode - ook een maatschappelijke en socio-economische meerwaarde creren. Een brede maatschappelijke steun voor natuur is immers ook noodzakelijk om de afname van de natuurlijke rijkdom (biodiversiteit) in Europa tegen te gaan.

De betrokkenheid van de plaatselijke bevolking bij het project is essentieel. Dit gebeurt via onder meer infoavonden, een website, een tentoonstelling, ...

'Met dit project krijgt de natuur weer ademruimte. En kunnen wandelaars, fietsers en ruiters optimaal genieten van de natuurpracht en het rijke verleden van de streek', aldus minister Peeters.

Bron : Persbericht van het kabinet van minister Kris Peeters

_____________________________________

Extra info :