27/01/2006

Minister Peeters: 'Integraal Milieujaarverslag 2006 integreert 3 aangiften in 1 formulier

Terug naar artikeloverzicht

Op initiatief van Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering vandaag het voorontwerp van besluit betreffende het Integraal Milieujaarverslag goedgekeurd, na het advies van de Raad van State. Dit betekent een verdere stap inzake administratieve vereenvoudiging, waarbij 3 aangiften worden gentegreerd in n formulier.   Vernieuwend voor de aangifte voor 2006 is het internetloket, waardoor het volledige formulier nu kan ingevoerd worden via internet.

In januari 2005 hebben de bedrijven voor de eerste maal het Integraal Milieujaarverslag (IMJV) ingediend. Hiermee worden de informatieverplichtingen en aangiften die ondernemingen met betrekking tot milieu aan de overheid moeten overmaken eenvoudiger en beter op elkaar afgestemd. Het IMJV heeft twee doelstellingen: enerzijds een betere dienstverlening en administratieve lastenverlaging (zowel naar bedrijf als overheid) doorvoeren en anderzijds het interne informatiebeheer (en het milieubeleid) optimaliseren. De gentegreerde aangifte dient op n tijdstip naar n overheidsinstantie te worden overgemaakt.

Het IMJV in 2006 integreert verder nog drie bestaande aangiften: de afvalstoffenmelding voor de 'overbrengers' en de 'verwerkers' (vnl. invoerders van afvalstoffen), en de informatieverplichtingen inzage energiegebruik.

Tevens werd de structuur en de indeling van het Integrale Milieujaarverslag logischer gemaakt en werd overbodige informatie geschrapt. Op die manier wordt een volgende stap gezet om alle aangiften inzake milieu in n formulier te brengen.

Nieuw voor de aangifte in 2006 is tevens het internetloket. Het volledige formulier kan nu ingevoerd worden via internet, n alle informatie die vorig jaar werd ingevoerd over het bedrijf zelf, wordt via het loket terug aangeboden. Dit internetloket zal tevens het invoeren begeleiden, waardoor de informatie die gevraagd wordt duidelijker omschreven is, en reeds gevalideerd wordt. Dit komt ten goede aan een effectieve lastenverlaging. Ook worden er technieken aangeboden om gegevens in grotere hoeveelheden elektronisch op te laden. De aangifte via internet omvat eveneens de digitale handtekening (door middel van de elektronische identiteitskaart of het 'federale token'). Een aangifte via de papieren aangifteformulier blijft ten allen tijde mogelijk.

De overheid zorgt via een 'elektronische backoffice' zelf dat de betrokken milieu-instanties de noodzakelijke informatie krijgen om hun taken verder af te handelen. Dit is mogelijk geworden doordat alle gewestelijke milieu-instanties gebruik maken van dezelfde codering van bedrijven en milieuexploitaties, het zogenaamde Centrale Bedrijvenbestand. Ook dit systeem zal de dienstverlening naar de bedrijven toe, b.v. inzake milieuvergunningen, efficinter maken.

Ten behoeve van de nieuwe onderdelen van het Integrale Milieujaarverslag, alsook het gebruik van het internetloket, wordt een uitgebreide informatiecampagne gevoerd door middel van overleg- en informatiesessies met de bedrijfsfederaties en de gewestelijke ontwikkelingsmaatschappijen, elektronische nieuwsbrieven en een uitgebreide website (http://imjv.milieuinfo.be).

Bron : Persbericht van het kabinet van minster Kris Peeters