05/03/2002

Minister ontraadt consumptie van rivierpaling

Terug naar artikeloverzicht

Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Vera Dua raadt vissers aan om rivierpaling die in Vlaanderen gevangen wordt, niet te consumeren. De minister baseert deze ontrading op metingen op PCB-verontreinigingen die gedurende de voorbije jaren uitgevoerd werden.

Bij metingen op rivierpaling werd in 1999 vastgesteld dat de normen van de Nederlandse Warenwet herhaaldelijk werden overschreden. Op basis van de toenmalige vaststellingen heeft de minister streng ontraden om paling, opgevist uit de elf zwaarst vervuilde punten, te consumeren. Tevens werd opgeroepen tot de nodige voorzichtigheid rond de consumptie van paling in het algemeen.

Begin 2000 werd vervolgens werk gemaakt van een meetnet om de concentratie van ondermeer PCB's in paling te meten als maat voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Eind vorige week ontving de minister van het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer de definitieve gegevens van dit meetnet.

Gedurende de voorbije jaren werden 250 meetplaatsen onderzocht op de aanwezigheid van PCB in rivierpaling. Het betreft zowel stromende wateren en kanalen als stilstaande wateren. Als norm werd de ontwerpnorm van 75 ng PCB/gr versgewicht gehanteerd, die door het Belgisch ministerie van volksgezondheid als PCB-norm aan Europa werd voorgelegd. De resultaten van deze metingen wijzen uit dat de 'ontwerpnorm' op 81 procent van de meetpunten wordt overschreden. Op een aantal plaatsen worden concentraties van PCB's gemeten die de referentiewaarde met een factor 100 overschrijden.

Minister Dua heeft haar administratie de opdracht gegeven om, op basis van deze vaststellingen, voorstellen uit te werken aangaande de riviervisserij op paling en eventueel op andere roofvissen. In afwachting daarvan wordt aan de vissers gevraagd om gevangen rivierpaling niet mee te nemen. Het consumeren van gevangen rivierpaling wordt sterk afgeraden.

info: Ann Bats, woordvoerder van minister Dua
tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be