02/02/2004

Minister Ludo Sannen "redt" kneldossiers rioleringen

Terug naar artikeloverzicht

Vlaams milieuminister Ludo Sannen is er in geslaagd enkele prangende riooldossiers op te lossen. Sommige van die dossiers slepen al jaren aan. Het betreft hier vooral "gecombineerde projecten", waarbij rioleringswerken samengaan met, bijvoorbeeld, wegeniswerken of het aanlegen van fietspaden. Liefst 20 Vlaamse gemeenten krijgen nu in totaal 15 miljoen euro. "De meeste van deze dossiers zaten muurvast. De gemeenten dreigden slachtoffer te worden van procedures die niet op mekaar zijn afgestemd. Op die manier zouden ze geen Vlaamse n soms zelfs Europese subsidies kunnen ontvangen voor noodzakelijke rioleringswerken. Ik heb daarover nu duidelijke afspraken met collega Bossuyt (Mobiliteit). De gemeenten krijgen alsnog financile ondersteuning."

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het aanleggen van rioleringen. Het gewest subsidieert deze projecten waardoor de financile last voor gemeenten draaglijk wordt. In bepaalde gevallen gebeuren de werken samen met andere projecten: de zogenaamde gecombineerde projecten, zoals de aanleg van fietspaden of de herinrichting van een doortocht enz. En hier knelt het schoentje. Deze werken vallen onder de bevoegdheid van een andere minister. Hiervoor moeten andere timings en procedures gevolgd worden.

De gemeenten dreigden zo het slachtoffer te worden van procedures die niet op mekaar afgestemd waren en bijgevolg hun subsidie voor de aanleg van rioleringen te verliezen. Sommige gemeenten dreigden hierdoor ook Europese subsidie te mislopen. In totaal gaat het om een twintigtal gemeenten, voor een totaalbedrag van 15 miljoen euro. Enkele belangrijke knelpunten in onder meer Bilzen, Tessenderlo, Hasselt, Heusden-Zolder zijn hiermee van de baan. Ook in de provincie Antwerpen kunnen - eindelijk - twee gemeenten starten met de verdere afwerking van belangrijke wegeniswerken. In Vlaams- Brabant krijgen drie kneldossiers een oplossing. In Oost- Vlaanderen worden een aantal kneldossiers opgelost in onder meer Eeklo en Aalst. In West-Vlaanderen kunnen werken in onder meer Nieuwpoort, Jabbeke, Beernem, het Heuvelland en Oudenburg worden aangepakt. Reageert minister Ludo Sannen: "Ik vind dat gemeenten niet het slachtoffer mogen zijn van gewestelijke procedures die niet op mekaar afgestemd zijn. De regeling zorgt er nu voor dat de betrokken gemeenten toch ondersteund kunnen worden voor rioleringskosten." Bovendien rekent minister Ludo Sannen erop dat dergelijke kneldossiers in de toekomst niet meer kunnen ontstaan. "We hebben onze administraties de opdracht gegeven de nodige afspraken te maken zodat dergelijke situaties kunnen vermeden worden," zegt Sannen. Dit jaar zal minister Ludo Sannen in totaal zo'n 130 miljoen euro subsidie geven aan rioleringsprojecten. Dit is het allerhoogste bedrag dat ooit door een minister uitgegeven werd aan rioleringen.


info : Ron Hermans, woordvoerder van minister Sannen
tel. : (02) 553 27 12
e-mail : persdienst.sannen@vlaanderen.be

Bron : persdienst Vlaamse regering