01/10/2013

Minister Joke Schauvliege recycleert anderhalf miljoenste autowrak

Back to article overview

Febelauto, Federauto en Galloo richten de spots op positieve milieu-impact van autorecyclage

België doet het al enkele jaren uitstekend op het vlak van autorecyclage. Zo levert de autosector een belangrijke bijdrage aan een schoner leefmilieu. De sterke resultaten zijn onder meer het gevolg van een goed gecoördineerde samenwerking door verschillende spelers in de milieusector. Dat zetten Febelauto, Federauto en Galloo vandaag samen in de verf tijdens een event bij Galloo in Menen.

De vzw Febelauto werd in 1999 opgericht door verschillende beroepsfederaties die actief zijn in de autosector. Als beheersorganisme voor afgedankte voertuigen in België, staat het in voor de inzameling, verwerking en recyclage van autowrakken.

Belangrijke mijlpaal

Sinds onze oprichting zijn al 1.500.000 afgedankte voertuigen ecologisch verwerkt en in grote mate gerecycleerd”, zegt Catherine Lenaerts, directeur van Febelauto. “Om te beklemtonen dat we al een mooie weg hebben afgelegd, zal Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege op 1 oktober 2013 zelf de anderhalf miljoenste afgedankte wagen ‘depollueren’ of ontdoen van gevaarlijke afvalstoffen. Dit is de eerste stap van de recyclage.

Belgische knowhow in de kijker

De dag begint bij Galloo, de grootste Belgische verwerker van ferro- en non-ferrometalen. “Wij laten minister Schauvliege kennismaken met de Belgische expertise op het vlak recyclage”, zegt Rik Debaere, CEO van Galloo. “Onze geavanceerde processen maken het mogelijk om afgedankte wagens en andere consumptiegoederen op een ecologische manier te verwerken en recycleren. Schroot zetten we zo om in nieuwe grondstoffen. 100% valorisatie is daarbij ons streefdoel.”

Vruchtbare samenwerking

Daarna trekt de delegatie naar het verwerkingscentrum van Galloo voor de depolluering van het anderhalf miljoenste autowrak. Minister Schauvliege zal er de pers te woord staan en aansluitend de leden van Federauto verwelkomen. Deze confederatie van de autohandel, –reparatie en aanverwante sectoren speelt een al even belangrijke rol in het proces van autorecyclage. “Om ervoor te zorgen dat afgedankte voertuigen in de erkende verwerkingscentra terechtkomen, is een goede coördinatie met onze leden onontbeerlijk”, zegt Jos Vermeiren, Algemeen Secretaris Federauto Vlaanderen. “Denk daarbij bijvoorbeeld aan autohandelaars, garagebedrijven, depannagebedrijven, servicestations enzovoort. De Belgische prestaties op het vlak van autorecyclage zijn mogelijk dankzij gezamenlijke inspanning van erg veel verschillende spelers in de autosector. Dankzij dit collectieve engagement maken we een positief verschil voor het leefmilieu.”

Over Febelauto
Als beheersorganisme voor afgedankte voertuigen in België, stimuleert Febelauto de inzameling, verwerking en recyclage van autowrakken. Het coördineert de milieuvriendelijke verwerking van wrakken door erkende verwerkingscentra en shredderinstallaties, verzamelt alle relevante gegevens en rapporteert deze aan haar leden en overheden. De vzw leidt ook het overleg tussen verschillende belangengroepen en de drie gewesten. Tot slot informeert Febelauto erkende verwerkingscentra, recyclage-operatoren, overheidsmedewerkers, particuliere en professionele laatste houders over het inzameling- en verwerkingsproces. Meer informatie op www.febelauto.be.

Over Federauto
Federauto is de confederatie van de autohandel, –reparatie, en aanverwante sectoren. Het behartigt de belangen van spelers in vijf verschillende sectoren: mobiliteit, onderdelen & uitrusting, land- en tuinbouw, tweewielers en burgerlijke bouwkunde & goederenbehandeling. Meer informatie op www.federauto.be.

Over Galloo
Galloo behoort tot de belangrijkste recyclagebedrijven van ferro- en non-ferrometalen in West-Europa. Het bedrijf heeft filialen in België, Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen. Galloo hanteert een industrieel verwerkingsproces om onder meer afgedankte voertuigen te recycleren op een ecologische manier en afvalproducten om te zetten in secundaire grondstoffen. Meer informatie op www.galloo.com.

Bron : Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur

____________________

Extra info

Joke Schauvliege recycleert anderhalf miljoenste autowrak
Bron: Focus-WTV