19/02/2004

Minister Jef Tavernier ruimt slib in Gent

Terug naar artikeloverzicht

Minister Jef Tavernier geeft het startschot voor de uitvoering van het natuurinrichtingsproject Bourgoyen-Ossemeersen in Gent.

De kersverse Vlaamse milieuminister Jef Tavernier maakt er meteen werk van. Op donderdag 19 februari 2004, amper een dag na zijn eedaflegging in het Vlaams parlement, geeft hij het startschot voor de uitvoering van het natuurinrichtingsproject Bourgoyen-Ossemeersen in Gent. Minister Jef Tavernier krijgt daarbij de hulp van de Gentse milieuschepen Lieven Decaluwe. De diensten van minister Jef Tavernier maken meer dan 699.000 euro vrij voor de ruiming van de Loopgracht in Bourgoyen- Ossemeersen. Minister Jef Tavernier haalt vandaag de eerste kubieke meters slib uit de Loopgracht, die dwars door de Bourgoyen-Ossemeersen stroomt. In totaal moet er liefst 17.000 kubieke meter erg vervuild slib uit de Loopgracht worden bovengehaald.

Toenmalig milieuminister Vera Dua tekende op 13 februari 2001 het natuurinrichtingsproject Bourgoyen-Ossemeersen. Met dat project wordt de verdere ontwikkeling van de Bourgoyen- Ossemeersen als natuurgebied voor alle Gentenaars bestendigd. Het Gentse stadsbestuur stapte mee in dit project. De Vlaamse overheid financiert met meer dan 699.000 euro liefst 60 % van het ruimen van de Loopgracht. De stad Gent tekent voor de resterende 40 %. Het natuurinrichtingsproject, waarvan deze slibruiming de eerste fase is, slaat op een gebied van liefst 211 hectare gelegen in de stad Gent, langs de Leie en de Ringvaart. De bedoeling van het project is het opnieuw creren van een meersengebied. De Bourgoyen-Ossemeersen zijn immers wat nog rest van de vroegere Drongense meersen. "Het natuurinrichtingsproject Bourgoyen-Ossemeersen wil de natuur optimale kansen bieden n de mensen ten volle van die natuur laten genieten," zo vat milieuminister Jef Tavernier het project samen. De minister geeft vandaag het officile startschot voor het ruimen van het slib in de Loopgracht. De bodem van die waterloop, grenzend aan de Bourgoyen-Ossemeersen, is bedekt met een dikke laag slib.

Milieuminister Jef Tavernier verklaart de bedoeling van de slibruiming: "De Loopgracht krijgt over een afstand van 1,9 km opnieuw haar oorspronkelijke diepte. Naar schatting 17.000 kubieke meter slib wordt afgevoerd en verwerkt tot bouwstof. Dat gebeurt in een erkende verwerkingsinstallatie. Het slib in de Loopgracht is namelijk erg vervuild en vereist een gespecialiseerde behandeling. Eenmaal de Loopgracht  slibvrij, zullen tal van waterplanten en -dieren er terug alle kansen krijgen om zich te ontwikkelen."

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) is verantwoordelijk voor de uitvoering van de werken. De totale kostprijs bedraagt 1.061.079,25 EUR (incl. BTW). De slibruimingswerken gebeuren door de NV Dredging; de uitvoeringstermijn bedraagt 90 werkdagen.

Tijdens de slibruimingswerken worden de bezoekers van Bourgoyen-Ossemeersen via infoborden genformeerd over de stand van zaken. De werf zelf bezoeken kan via geleide werfbezoeken op woensdag 3 maart, 10 maart en 17 maart telkens om  14.00 uur. Het aantal deelnemers is beperkt. Genteresseerden schrijven zich vooraf in bij het Stedelijk Natuurcentrum van de Stad Gent, tel: (09)226 15 01.

De slibruimingswerken vormen een eerste fase in het natuurinrichtingsproject Bourgoyen-Ossemeersen.

"Na de ruiming van de Loopgracht volgen - vanaf het tweede semester van 2004 - de uitvoering van de dossiers  'grond- en waterwerken' en 'infrastructuur en recreatiewerken' uit het natuurinrichtingsproject Bourgoyen-Ossemeersen," zo kondigt minister Jef Tavernier aan. "Eenmaal de werken beindigd zal de natuur in dit prachtige meersengebied in volle pracht kunnen pronken. Maar de mensen zullen er ook ten volle van kunnen genieten. En da's net de bedoeling."

Algemene info over dit natuurinrichtingsproject Bourgoyen- Ossemeersen vind je op de website van de Vlaamse Landmaatschappij: www.vlm.be

info : Ron Hermans, woordvoerder van minister Tavernier
tel. : (02) 553 27 12
e-mail : persdienst.tavernier@vlaanderen.be

Bron : persdienst Vlaamse regering

__________________

Extra info :