03/06/2004

Minister Jef Tavernier reikt 15 Blauwe Vlaggen voor zwemwaters uit

Terug naar artikeloverzicht

Vlaams leefmilieuminister Jef Tavernier heeft vandaag de jaarlijkse Blauwe Vlaggen uitgereikt. De Blauwe Vlaggen geven aan dat het zwemwater aan een aantal criteria voldoet. Aan zeven jachthavens en aan acht binnenwateren zal binnenkort een nieuwe Blauwe Vlag wapperen. "Die Blauwe Vlaggen geven aan dat het zwemwater aan de strengste Europese kwaliteitsnormen voldoen," verduidelijkt Vlaams milieuminister Jef Tavernier.

De Blauwe Vlag is een internationaal kwaliteitslabel, dat jaarlijks uitgereikt wordt door de Stichting voor Milieu-educatie in Europa (FEE). In Vlaanderen wordt de campagne gecordineerd door de Bond Beter Leefmilieu (BBL). Minister Jef Tavernier betreurt dat de kustbadplaatsen niet meer wilden meedoen aan de Blauwe-Vlagcampagne van 2004. Vorig jaar waren er nog 7 badplaatsen aan onze kust die een onderscheiding kregen voor hun goede zwemwaterkwaliteit. Vorig jaar waren er daarnaast ook 8 jachthavens en 8 binnenwateren die aan de richtnormen van Europa voldeden.

Dit jaar zijn er in totaal 15 Blauwe Vlaggen uitgereikt.
De zwemvijvers van Domein 'de Mosten' (Hoogstraten), Domein 'de Lilse bergen - grote en kleine vijver' (Lille), Domein 'Diepvennen' (Londerzeel), Domein 'de Wouterbron' (Opoeteren), Domein ' Ter Heide' (Rotselaar), Domein 'Nuclea' (Mol) en Domein Kelchterhoef (Houthalen-Helchteren) zijn van uitstekende kwaliteit.
Ook in de Jachthaven Willemdok Antwerpen (Antwerpen),
Schoten Jachtclub (Schoten), Jachthaven 'de Spaanjerd' (Kinrooi), Jachthaven 'de Heerlenaak' (Maaseik), Jachthaven VVW Nieuwpoort (Nieuwpoort), Koninklijke jachtclub Nieuwpoort (Nieuwpoort) en Jachthaven VVW Westhoek (Nieuwpoort) hangen binnenkort Blauwe Vlaggen.

"Deze zomer zullen er geen blauwe vlaggen waaien aan onze kust," zegt minister Tavernier, "maar dat wil niet zeggen dat het slecht is om er te zwemmen." Integendeel, uit de metingen van vorig jaar blijkt dat de badzones aan de kust voor 100% voldeden aan de Europese minimumnormen. "Dat betekent dat we op geen enkel moment een zwemverbod hebben moeten opleggen om de vakantiegangers te beschermen," verduidelijkt Tavernier.

Voor de Vlaamse binnenwateren en zwemvijvers is er ook goed nieuws. Van de 39 onderzochte Vlaamse badplaatsen zijn er maar enkele "Rode Punten" waar absoluut niet gezwommen mag worden. Bij n daarvan - de Gavers in Geraardsbergen - ging het om een menselijke fout: na herstellingswerken werd de verkeerde sluis opengezet en dit zorgde voor een tijdelijke verontreiniging. Bij een tweede, de Boerekreek in het Oost-Vlaamse Sint-Laureins, werkt milieuminister Tavernier op dit moment aan een kleinschalige waterzuiveringsinstallatie (KWZI).

"De budgetten zijn vastgelegd en er wordt nu een ontwerp gemaakt voor de installatie van een KWZI. Die kleine waterzuiveringsinstallatie in  St Jan in Eremo, een deelgemeente van Sint-Laureins, is echt een voorbeeldproject voor heel Vlaanderen," verduidelijkt de minister. "We willen n zullen aantonen dat de aanleg van rioleringen en de inplanting van een kleinschalige zuiveringsinstallatie goedkoper en ecologischer kan dan met de momenteel toegepaste grootschalige technieken. Volgende zomer moet de Boerekreek terug zuiver zijn en kunnen de kinderen uit de buurt er weer zwemmen," zegt minister Tavernier.

De Blauwe Vlag staat garant voor duurzaam water(sport)toerisme. Zwemplaatsen en jachthavens die in aanmerking willen komen voor een Blauwe Vlag worden getoetst aan uniforme Europese criteria. Een onafhankelijke Belgische en internationale jury screent jaarlijks de kandidaten. Het kwaliteitsmerk is dan ook slechts n jaar geldig.

info : Ron Hermans, woordvoerder van minister Tavernier
tel. : (02) 553 27 12
e-mail : persdienst.tavernier@vlaanderen.be

Bron : persdienst Vlaamse regering