10/06/2004

Minister Jef Tavernier koopt natuurgebied Hoge Bergen Ekstergoor in Beerse van Metallo-Chimique

Terug naar artikeloverzicht

Vlaams Leefmilieuminister Jef Tavernier gaat principieel akkoord met de aankoop van het natuurgebied Hoge Bergen Ekstergoor in Beerse. Met de transactie is een som van 5.500.000 euro gemoeid. Het domein is nu nog eigendom van het non-ferrobedrijf Metallo-Chimique. "Het gebied is in totaal 170 hectaren groot. Het is de tweede grote aankoop in korte tijd," zegt minister Tavernier. Hij doelt daarmee op de aankoop van de Merodebossen eind vorig jaar. Metallo-Chimique, dat akkoord gaat met de verkoop van de gronden onder de opschortende voorwaarde dat de onderneming tot een akkoord komt met de banken, kan het geld best gebruiken na de moeilijke jaren 2002 en 2003 in de non-ferro sector.
"We slaan twee vliegen in n klap," verduidelijkt minister Tavernier. "We verzekeren de tewerkstelling van 300 werknemers en we maken mooie natuur in Vlaanderen weer toegankelijk voor de mensen."
Het nieuwe Vlaamse natuurgebied is gelegen ten westen van het gehucht Den Hout. Het wordt in het noorden begrensd door het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, in het westen door de gemeentegrens met Rijkevorsel en door de
woonwijken 'Hoge Bergen' en 'Den Abt', in het zuiden door de Oostmalseweg. Aan de oostkant ligt de bedrijfszetel van het non-ferrobedrijf. Het gebied ligt voor het grootste deel in bosgebied en grote delen ervan zijn aangestipt als habitatrichtlijngebied en maken deel uit van het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN).

Het domein heeft - mede door zijn uitgestrektheid- een hoge actuele natuurwaarde. Op de biologische waarderingskaart zijn de percelen ingekleurd als biologisch waardevol tot zr waardevol. Naaldboombossen worden afgewisseld met historische vennen en heidevegetaties. "Het belang van het natuurgebied wordt nog groter als we kijken naar de ligging ervan," zegt minister Jef Tavernier. Het domein van Metallo-Chimique is een zr belangrijke stapsteen in de groene corridor tussen de natuurgebieden in de centrale Kempen en de grote natuurcomplexen in de Noorderkempen de Kleine Netevallei over de Kindernouwbeek, Visbeek en Diepteloop over Duivelskuil, Hoge Bergen en Ekstergoor en Blak naar de voormalige Rijksweldadigheidskolonies van Merksplas en Wortel en de grensoverschrijdende valleien van Merkske en Mark. Afdeling Natuur heeft op dit moment in de onmiddellijke omgeving van het domein een kleine 100 hectare aan natuurterreinen in eigendom of beheer. De afdeling Natuur krijgt door aankoop van het natuurgebied de mogelijkheid om een min of meer aaneengesloten natuurgebied van bijna 300ha uit te bouwen.
"Deze principile goedkeuring maakt het mogelijk een belangrijk stuk natuur weer terug te geven aan de mensen," verklaart minister Tavernier. "Hier kunnen straks de wandelaars en de fietsers weer tenvolle genieten van de natuurlijke rijkdom."
In het domein Hoge Bergen - Ekstergoor staat ook een boerderij en ligt er een verlaten vliegveldje. "Het vliegveld zal worden afgebroken, om de natuur zijn gang te laten gaan," verduidelijkt minister Jef Tavernier. De boerderij mag blijven staan en zal door de afdeling natuur van de provincie Antwerpen gebruikt worden om het vee, dat wordt ingezet om aan graasbeheer te doen in natuurgebieden, onderdak te geven in de winter. De gemeente Beerse denkt er ook aan om een 'Groen Huis' uit te bouwen in de boerderij. Dat groen huis kan dan gebruikt worden voor milieu- en natuureducatie, tentoonstellingen of lezingen.

info : Ron Hermans, woordvoerder van minister Tavernier
tel. : (02) 553 27 12
e-mail : persdienst.tavernier@vlaanderen.be

Bron : persdienst Vlaamse regering