17/05/2004

Minister Jef Tavernier beloont waterbeleid van het samenwerkingsverband Melsterbeek

Terug naar artikeloverzicht

Vlaams leefmilieuminister Jef Tavernier overhandigt morgen een cheque van 5000 euro aan "de interbestuurlijke samenwerking Land en Water". Dat is een
samenwerkingsverband tussen de Zuid-Limburgse gemeenten Gingelom, Sint-Truiden, Nieuwerkerken, Geetbets en Herk- de-Stad. De gemeenten krijgen het geld omdat ze volgens de Vlaamse milieuminister een voorbeeld zijn voor de lokale aanpak van integraal waterbeheer. Met het geld werken de gemeenten aan een 'integraal land- en waterbeheer'-excursieroute. Zo kunnen de inwoners of toeristen de resultaten van het werk van de interbestuurlijke samenwerking Land en Water zelf bekijken. "Er wordt een fietsroute uitgestippeld langs de Melsterbeek, waar de mensen de beheerswerken zelf kunnen gaan bekijken," vertelt minister Jef Tavernier. "Er komt ook een brochure met het traject van de route en  met uitleg over de werken."
Het samenwerkingsverband kwam een maand geleden, tijdens de uitreiking van de Creatief-met-Milieu-prijzen in het Vlaams parlement, als winnaar uit de bus in de categorie "Water". "Door hun samenwerking konden ze de grillen van de Melsterbeek letterlijk indammen," zegt minister Tavernier. "De 5 gemeenten namen zich voor om binnen de drie jaar een duurzaam lokaal waterplan op te maken voor het stroomgebied van de Melsterbeek. Ze pakken de problematiek van wateroverlast, sedimentafvoer en modderafzettingen op straten en de zuivering van de buitengebieden grensoverschrijdend aan."

Zeven andere Vlaamse gemeenten krijgen van minister Jef Tavernier ook een Creatief-met-Milieu-prijs. "Ze hadden zich op een creatieve en bijzondere manier ingespannen voor een duurzaam milieubeleid," aldus minister Tavernier. "Die inspanning past in de samenwerkingsovereenkomst die de Vlaamse overheid en de lokale besturen afgesloten hebben."
De Vlaamse gemeenten en provincies krijgen sinds 2002 van de Vlaamse overheid subsidies in ruil voor het uitvoeren van een aantal milieutaken. De gemeenten en provincies ondertekenen daarvoor de  Samenwerkingsovereenkomst Milieu als opstap naar duurzame ontwikkeling". Vlaams leefmilieuminister Jef Tavernier (Groen!) wil met dit initiatief die gemeenten, provincies en samenwerkingsverbanden (intercommunales) die binnen die Samenwerkingsovereenkomst bijzondere pilootprojecten realiseerden extra in de kijker zetten. In het eerste jaar sloten 227 Vlaamse gemeenten zo'n overeenkomst af.
In 2003 waren er dat 237. 38 Limburgse gemeenten, 86% van alle Limburgse gemeenten, sloten een duurzaamheidsovereenkomst met minister Jef Tavernier.

info : Ron Hermans, woordvoerder van minister Tavernier
tel. : (02) 553 27 12
e-mail : persdienst.tavernier@vlaanderen.be

Bron : persdienst Vlaamse regering