02/04/2003

Minister Dua verandert marinebasis in natuurreservaat

Terug naar artikeloverzicht

Een 130 hectare grote oase aan rust en natuur voor wandelaars en fietsers op de plaats waar vroeger dokken, wegen en gebouwen van een marinebasis stonden.
Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Vera Dua huldigt vandaag dan ook met bijzondere trots het nieuwe natuurreservaat 'De Ijzermonding' aan de kust in.

Het natuurherstel aan de Ijzermonding is niet alleen het grootschaligste natuurherstelproject dat totnogtoe in Vlaanderen werd uitgevoerd, maar ook een toonbeeld van consequent beleid. In 1993 werd de oude Marinebasis in uitvoering van het Duinendecreet beschermd, in 1996 werd het natuurherstelplan voor de Ijzermonding door de Universiteit Gent samen met het Instituut voor Natuurbehoud afgewerkt, in 1998 werd de voormalige marinebasis overgedragen van het ministerie van defensie naar het Vlaams Gewest, in 1999 werd het gebied aangewezen als Vlaams natuurreservaat en tussen september 1999 en maart 2003 werden de eigenlijke natuurherstelwerken uitgevoerd.

Het resultaat is een 130 hectare groot en gevarieerd natuurreservaat dat via een wandel- en fietstraject permanent zal kunnen bezocht worden van de Alexisstraat tot het oosterstaketsel.
Binnenkort zullen langs langs dit traject informatieluifels, fietsrekken, zitbanken en vogelobservatiehutten komen, zodat iedere bezoeker ten volle kan genieten van de pracht van de natuur.

De inhuldiging van het Vlaams natuurreservaat 'De Ijzermonding' is een hoogtepunt, maar nog lang geen eindpunt van het Vlaams beleid inzake de sanering van de open ruimte en herstel van het landschap en de natuur. In de nabije toekomst zullen immers ook nog andere projecten opstarten, nl. de afbraak van:

  • het voormalige waterzuiveringsstation van Nieuwpoort in het duin-polder-overgangsgebied 'Groenendijk'
  • de vervallen Swimming Pool in de Zwinduinen te Knokke
  • overbodige wegen in het fossiel duinengebied 'D'Heye' te Bredene.

Om de kwetsbare natuurwaarden en de landschappelijke aantrekkelijkheid van de kustduinen te vrijwaren of te herstellen, moeten daarnaast de resterende duingebieden aangekocht worden door de natuurbeherende instanties. De afgelopen jaren werden de budgettaire middelen voor de aankoop van kustduinen fors opgetrokken. Hierdoor konden niet minder dan 413 hectare kustduinen en duin-polderovergangsgronden aangekocht worden door het Vlaams Gewest.

Naast grotere gebieden werden er aan de westkust vrij veel percelen in het duinencomplex 'Het Schipgat, de Doornpanne en de Hoge Blekker' en in de 'Oostvoorduinen' beiden op grondgebied van de gemeente Koksijde, verworven. Deze gebieden hebben een hoge aankoopprioriteit door de aanwezigheid van ondermeer bijzonder waardevolle kalkgraslanden.


info: Ann Bats, woordvoerder van minister Dua
tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be