23/05/2008

Minister Crevits voorziet 1,4 miljoen euro voor een toekomst gericht Vlaams bosbeleid

Terug naar artikeloverzicht
Veel bossen in Vlaanderen tellen verschillende kleine eigenaars. Om een toekomstgericht bosbeleid te voeren, trekt Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Hilde Crevits 1,4 miljoen euro uit voor de Vlaamse bosgroepen. De Vlaamse bosgroepen, de vereniging van en voor bosbeheerders, overkoepelen de heel veel kleine, zowel de openbare als private boseigenaars in Vlaanderen. Allen staan ze mee in voor het onderhoud en beheer van onze Vlaamse bossen. In 2007 werden op deze manier in 1.261 ha bos, bij meer dan 900 particuliere bsoseigenaars, beheerswerken uitgevoerd. Vlaams minister Hilde Crevits maakt de nodige middelen vrij om ook in de toekomst onze bossen zo duurzaam mogelijk te beheren.
 
70% van onze Vlaamse bossen is in particulier bezit, daarbij komt nog eens dat het bezit daarvan heel erg versnipperd is. Dankzij de steun van de Vlaams minister Hilde Crevits kunnen boseigenaars, hoe klein ook, gratis aansluiten bij een bosgroep. Leden van een bosgroep krijgen gratis advies en worden gestimuleerd om de bossen terug te gaan beheren. In totaal sloten zich al 5.307 bosbeheerders bij de bosgroepen aan. Het merendeel daarvan bezit nauwelijks een bosje van 1 hectare groot. Dit aantal zal in de toekomst zeker nog toenemen.
 
Momenteel is zo'n 35% van alle Vlaamse bossen (35.000 ha) vertegenwoordigd in de Vlaamse bosgroepen. Door een gebiedgericht beleid te voeren proberen de bosgroepen alle eigenaars van een bepaald bosgebied samen te brengen en te informeren over de werking van de bosgroep. Door samen te werken, wordt niet alleen een serieuze meerwaarde gerealiseerd op het terrein, maar worden ook interessantere prijzen bekomen voor bijvoorbeeld de aankoop van plantgoed maar ook voor de verkoop van brandhout en hout voor de industrie.
 
Dankzij de bosgroepen komen er op die manier verschillende kubieke meters hout op de markt, wat een extra impuls geeft aan de houtzagerijen en exploitanten. Door het kappen van hout komt er tevens extra licht in het bos, waardoor heel wat planten en dieren nieuwe kansen krijgen. Voor de toekomst van het bos is dit een heel goede zaak, want door de verjonging van allerlei inheemse boomsoorten is ook de toekomst van het bos verzekerd.
 
Door middel van een basissubsidie krijgen de bosgroepen middelen om het nodige personeel tewerk te stellen. Zo krijgt iedere bosgroep de nodige middelen om een cordinator en administratieve kracht in dienst te nemen. Voor het werkjaar maakt minister Crevits 1.385.000 euro vrij. Daarnaast wordt ook een beheersubsidie toegekend om de ledenwerving ook in de toekomst te bestendigen. Hiervoor krijgen de verschillende erkende bosgroepen een bedrag van 203.844 euro. 
 
 "In het verleden voerden de bosgroepen al heel wat beheerwerken uit in particuliere bossen. Door de verschillende subsidiesystemen konden hiervoor de sterk gewaardeerde bosarbeiders ingezet worden. Voor 2008 maak ik opnieuw de nodige middelen vrij. Op deze manier zullen we ook in de toekomst de priv-bossen duurzaam beheren en kunnen we verder streven naar een toekomstgericht Vlaams bosbeleid," aldus Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Hilde Crevits.
 
Bron : Persmededeling van het kabinet van minister Hilde Crevits