19/12/2008

Minister Crevits investeert bijna 380 miljoen euro om de verbetering van de waterkwaliteit te versnellen

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits, keurde de Vlaamse Regering vandaag het Optimalisatieprogramma voor de bovengemeentelijke waterzuiveringsinfrastructuur 2010-2014 goed. Om de waterkwaliteit versneld te verbeteren trekt minister Crevits extra middelen uit. Voor de nv Aquafin wordt bijkomend 250 miljoen euro (excl. BTW) ter beschikking gesteld voor investeringsprojecten in de waterzuiveringsinfrastructuur. Dit is 100 miljoen euro meer dan vorig jaar. Hiermee worden de gemeenten extra ondersteund voor de aanleg van hun gemeentelijke rioleringen. Daarbovenop heeft het Vlaams Parlement de begroting 2009 goedgekeurd waar 25 miljoen euro extra voor subsidies van gemeentelijke rioleringsprojecten ingeschreven werd. Ook wat betreft de ruiming van waterbodems werd in 2008 nog nmalig 7 miljoen euro extra vrijgemaakt en wordt vanaf 2009 4 miljoen euro extra uitgetrokken. Het kader voor al deze maatregelen wordt gevormd door de bekkenbeheerplannen die vandaag door de Vlaamse Regering werden vastgesteld.

Bekkenbeheerplannen

De globale visie op het integrale waterbeleid wordt beschreven in 11 bekkenbeheerplannen (bv. Ijzer, Maas, Beneden-Schelde). Hierin komen zowel de waterkwantiteit (bv. overstromingsbeheer), het natuurlijke milieu als het duurzaam gebruik en beheer van het water aan bod. De bekkenbeheerplannen bundelen alle aspecten en kenmerken van de bekkens en beschrijven welke knelpunten en kansen er zich voordoen. Het centrale hoofdstuk van elk plan is een weloverwogen visie op het waterbeheer in het bekken. Doelstellingen, maatregelen en acties vertalen deze visie naar de praktijk.

Aanpak overstromingen

In de bekkenbeheerplannen worden verschillende overstromingsgebieden afgebakend. De actieve inschakeling van deze gebieden is essentieel om ongewenste overstromingen in bv. dorpskernen te voorkomen. Gronden gelegen in deze overstromingsgebieden zullen een deel van hun gebruikswaarde verliezen. Eigenaars en gebruikers van deze gronden moeten hiervoor op een correcte wijze gecompenseerd worden. De goedkeuring van het besluit Financile Instrumenten, samen met de bekkenbeheerplannen moet hiervoor de nodige garanties bieden.

Waterkwaliteitsbeheer

1. Bovengemeentelijke rioleringsnet

De laatste jaren werden zeer grote inspanningen geleverd om het afvalwater van onze grote agglomeraties in te zamelen en te zuiveren. Deze inhaalbeweging is duidelijk op het terrein merkbaar. De rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van Tervuren is de laatste grote RWZI die in aanbouw is en begin volgend jaar zal voltooid worden. De waterkwaliteit van onze waterlopen gaat er dan ook gestaag op vooruit. Waterlopen die tot voor kort een open riool waren zoals Leie en Zenne beginnen opnieuw tot leven te komen. In onze grote rivieren komen steeds meer vissen en vissoorten voor.

Het werk is echter nog lang niet klaar. Het jaarrapport water 2007 van de Vlaamse Milieumaatschappij geeft ook aan dat er nog een enorme inspanning nodig is om in alle Vlaamse beken en rivieren een goede waterkwaliteit te halen. De Europese Kaderrichtlijn Water vraagt om deze doelstelling zo mogelijk tegen 2015 en ten laatste tegen 2027 te halen.

Daarom wordt de verdere optimalisatie van de bovengemeentelijke waterzuiveringsinfrastructuur verder gezet. Er wordt 150 miljoen euro genvesteerd: 100 miljoen euro voor nieuwe projecten en 50 miljoen euro om de budgettaire weerslag van reeds opgedragen projecten op te vangen.

2. Gemeentelijke rioleringsnet

Vooral het gemeentelijke rioleringsnet moet verder uitgebouwd worden. Omdat deze opdracht zo omvangrijk is, heeft de Vlaamse Regering op voorstel van minister Hilde Crevits beslist om een deel van de gemeentelijke verplichtingen over te nemen. Gedurende 7 jaar zal jaarlijks 100 miljoen euro gemeentelijke investeringen door het Vlaams Gewest overgenomen worden.

Samen met de investeringen in de bovengemeentelijke rioleringen bedraagt het goedgekeurde investeringsprogramma voor het investeringsjaar 2010 van Aquafin liefst 250 miljoen euro.

Daarenboven heeft het Vlaams Parlement afgelopen woensdag de begroting goedgekeurd waarin voor 2009 de subsidiring voor gemeentelijke rioleringsprojecten ook nog eens met 25 miljoen euro wordt opgetrokken zodat voor 2009 ruim 117 miljoen euro wordt gesubsidieerd.

3. Milieuvergunningen

Ook andere ingrijpende maatregelen worden door minister Crevits genomen om de waterkwaliteit verder te doen toenemen.

De minister kan onder meer in milieuvergunningen bijkomende voorwaarden opleggen. Zo werden een aantal bijkomende afspraken gemaakt in de milieuvergunning afgeleverd voor Tessenderlo Chemie: Tessenderlo Chemie investeert 10 miljoen euro in een nieuw en milieuvriendelijker productieproces en zal de volgende 15 jaar voor 20 miljoen euro extra milieu-inspanningen doen. Hierdoor zal specifiek in het gebied rond de Laak en de Winterbeek, waar ecologisch leven vandaag quasi onmogelijk is vanwege de hoge zoutlozingen, een doorbraak gerealiseerd worden.

4. Aanpak waterbodems

Voor het ruimen van het slib van onbevaarbare waterlopen werd dit jaar nog 7 miljoen euro vrijgemaakt en wordt vanaf 2009 jaarlijks 4 miljoen euro extra in de begroting ingeschreven.

Bron : Persmededeling van het kabinet van Minister Hilde Crevits, Vlaams minister van openbare werken, energie, leefmilieu en natuur