24/09/2009

Minder vervuilende verwarmingsketels

Terug naar artikeloverzicht

Op vrijdag 18/09/2009 werd een nieuw koninklijk besluit over verwarmingsketels gepubliceerd. Het doel is om de NOX- en de CO2-uitstoot van centrale verwarmingsketels, branders en warmeluchtgeneratoren te verminderen.

Het gaat om toestellen die op olie, gas en LPG gestookt worden en die een nominaal thermisch vermogen hebben boven 4 kW en lager of gelijk aan 400 kW. Concreet betekent dit dat bijna alle verbrandingstoestellen onder dit koninklijk besluit vallen, behalve de toestellen op hout en steenkool waarvoor specifieke wetgeving zal worden opgesteld. Het respecteren van de uitstootnormen van het koninklijk besluit moet op termijn leiden tot de afschaffing van 37% van de toestellen die op dit moment op de markt zijn.

Deze maatregel, de eerste in een lange reeks, brengt het Federaal plan voor de bestrijding van luchtvervuiling, aangenomen door de ministerraad op 29 april 2009, in de praktijk. De nieuwe normen zullen in werking treden op 1 januari 2010.

De consument zal worden genformeerd via de nodige publiciteit die in de aanloop naar Batibouw sterk zal toenemen. De fabrikanten bereiden zich reeds enkele weken voor en zeggen klaar te zijn voor "de terugkeer in januari", wordt ons verzekerd door de Federatie van producenten en invoerders.

Bron : Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

_____________________

Extra info :