18/07/2003

Minder-Hinderplan werken Antwerpse ring wordt uitgevoerd

Terug naar artikeloverzicht

Vijf tijdelijke bruggen op de Singel, 20 nieuwe trams en 130 bussen, verminderde tarieven voor het vrachtvervoer door de Liefkenshoektunnel en een mobiliteitswinkel voor reisadvies aan burgers. Dat zijn de hoofdpunten van het pakket minder hinder-maatregelen die op voorstel van Vlaams minister van Mobiliteit Gilbert BOSSUYT door de Vlaamse regering zijn goedgekeurd.

Vanaf juni 2004 wordt de Antwerpse Ring volledig heraangelegd. Om een verkeerschaos tijdens de werken te vermijden, stelt minister Bossuyt een gedetailleerd plan van minder-hindermaatregelen voor.
 
De hoofdpunten:

  • De Lijn kan versneld 20 nieuwe gelede trams en 130 nieuwe gelede bussen aankopen die meteen inzetbaar zijn tijdens de werken aan de Ring.
  • 15 miljoen euro wordt uitgetrokken voor 5 tijdelijke bruggen op de grote kruispunten van de Singel. Hierdoor kan de Singel een belangrijk stuk van de verloren capaciteit op de Ring compenseren.
  • Vrachtvervoer door de Liefkenshoektunnel kan rekenen op een verminderd toltarief. Zo kunnen zowel de Ring als de Kennedytunnel worden ontlast.
  • De Lijn krijgt de nodige budgetten voor het opstarten van een mobiliteitscentrale met een mobiliteitswinkel waar burgers terecht kunnen voor gendividualiseerd reisadvies en waar bedrijven, scholen en organisaties terecht kunnen voor mobiliteitsoplossingen op maat.
  • De Vlaamse regering zal vrachtvervoer per schip  stimuleren en de afhandeling in de Antwerpse containerterminals in een systeem van nachtshifts mogelijk maken.

De totale kostprijs van de onderhoudswerken aan de ring, inclusief de minder-hindermaatregelen, bedraagt 205 miljoen euro. Nooit eerder werd in Vlaanderen zoveel aandacht besteed aan hinderpreventie tijdens omvangrijke werkzaamheden.

persinfo: Joris Vandenbroucke, woordvoerder van minister Bossuyt
tel.: 02-553 70 14
e-mail: persdienst.bossuyt@vlaanderen.be