08/11/2007

Milieuzorg Op School (MOS): 81 scholen verdienen het derde MOS-logo

Terug naar artikeloverzicht

Op 8 november in de voormiddag reikt Hilde Crevits, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, het derde MOS-logo uit aan 68 basisscholen. Diezelfde namiddag ontvangen ook vijftien secundaire scholen en n hogeschool het derde logo in aanwezigheid van Vlaams minister van Onderwijs en Vorming, Frank Vandenbroucke, of zijn vertegenwoordiger.

MOS is een educatief milieuzorgproject, van kleuter- tot hogeschool. Leerlingen werken samen met hun leerkrachten, directie en schoolpersoneel aan verscheidene milieuthema's. Kinderen en jongeren leren zo zelf hun verantwoordelijkheid nemen voor een milieuvriendelijke en duurzame samenleving. Een MOS-school realiseert educatieve n milieuwinst.

De scholen kunnen jaarlijks een dossier indienen om het MOS-logo te krijgen. Als ze een jaar aan milieuzorg hebben gewerkt, kunnen ze het eerste logo behalen; later maken ze kans op het tweede en het derde logo. De laureaatscholen die op 8 november in de bloemetjes worden gezet, hebben heel wat ondernomen om de school milieuvriendelijker te maken: acties die de afvalberg op school verkleinen, aandacht voor een lager energieverbruik. Ze maken te voet of met de fiets schooluitstapjes en er worden fietspoolen van en naar school opgezet. Scholen besparen op hun afval- en energierekening, gebruiken en vervuilen minder water en overal verschijnen moestuintjes, educatieve vijvers, openluchtklassen, takkenwallen, educatieve leerpaden enzovoort.

Het project is het resultaat van de samenwerking tussen de Vlaamse overheid (Departement Leefmilieu, Natuur en Energie), de vijf Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie. De Vlaamse overheid cordineert het project, de provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie begeleiden de scholen.

Om in het MOS-project te stappen, neemt u contact op met de provinciale MOS-begeleider. Contactgegevens, meer informatie over het MOS-project en de lijst van alle laureaatscholen vindt u op www.milieuzorgopschool.be.

Bron : Persbericht Vlaamse Overheid