18/06/2010

Milieuzorg op School met 3 jaar verlengd

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu, natuur en Cultuur Joke Schauvliege keurde de Vlaamse Regering vandaag de verlenging van het project Milieuzorg op School (MOS) voor een periode van 3 jaar (2010-2013) goed. “De verlenging zorgt voor continuïteit van het MOS-project dat de voorbije jaren het milieubewustzijn in het Vlaamse onderwijs heeft doen groeien”, zegt minister Schauvliege.

Al meer dan 70 % van de Vlaamse basis- en secundaire scholen engageerden zich de voorbije jaren om werk te maken van milieuzorg in de dagelijkse werking van de scholen. Het MOS-project vindt ook meer en meer internationale weerklank met o.a. projecten in Zuid-Afrika, Mozambique, Bulgarije en Estland; ook in het internationale EcoSchool-netwerk wordt MOS erkend als toonaangevend.

Het verhogen van het milieubewustzijn bij de bevolking is essentieel om op termijn een leefbare omgeving te garanderen voor de toekomstige generaties; kinderen en jongeren zijn daarbij een prioritaire doelgroep. Daarom wil de Vlaamse Regering met de verlenging van het MOS-project enerzijds de milieuzorgwerking in de nu al meer dan 3.000 deelnemende Vlaamse scholen consolideren en versterken; anderzijds wil de Vlaamse overheid i.s.m. de provincies en de VGC de overige 25 % scholen motiveren om milieuzorg te verankeren in het schoolleven en in het schoolbeleid.

Concreet worden in het departement LNE 3,3 VT’s tewerkgesteld voor de MOS-coördinatie, in elk van de vijf provincies 3 VTE’s en 1 VT in de Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De 15 VTE’s in de provincies en de VTE in de VGC moeten scholen helpen bij de invoering van MOS en voor de nodige ondersteuning zorgen. 

Minister Schauvliege: “Het milieubeleid wint er bij als we sensibiliseren van jongs af aan. Scholen zijn daarin belangrijke partners. We mogen geen kans onverlet laten om die gevoeligheid voor leefmilieu en natuur te blijven stimuleren. MOS draagt ook bij aan Vlaanderen In Actie (VIA 2020) en aan de realisatie van de bestaande en nieuwe eindtermen en ontwikkelingsdoelen van onderwijs.”

Bron : Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur