14/03/2012

Milieuvergunning voor vier windturbines in Haaltert

Terug naar artikeloverzicht

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege heeft de milieuvergunning verleend voor de realisatie van een windturbinepark van vier windturbines aan de N45 in Haaltert. Elke windturbine produceert 3.000 kW. De vier zijn samen goed voor de elektriciteitsvoorziening van bijna 10.000 gezinnen.

De bestendige deputatie van Oost-Vlaanderen had op 17 maart 2011 een milieuvergunning toegekend voor de exploitatie van twee van de vier door Aspiravi aangevraagde windturbines. Eén turbine werd door de deputatie, ondanks een gunstig advies van het Directoraat-Generaal Luchtvaart, geweigerd omdat ze de exploitatie van de modelvliegclub vzw The Aero Scouts in het gedrang zou brengen. Door deze weigering werd ook een tweede windturbine geweigerd omdat ze als alleenstaande turbine geen deel meer zou  uitmaken van een lijninfrastructuur. De modelvliegclub trok evenwel tijdens de beroepsprocedure haar bezwaar tegen de exploitatie van het aangevraagde windturbinepark met vier windturbines in. Daardoor verviel het weigeringsmotief. 

Strengere normen

Minister van Leefmilieu Schauvliege legt bovendien in de milieuvergunning bijzondere voorwaarden op wat slagschaduw, geluid en veiligheid betreft. Deze voorwaarden beperken aanzienlijk de mogelijke hinder voor mens en milieu, en zijn strenger dan de normen in de omzendbrief “EME/2006/01-RO/2006/02 Afwegingskader en randvoorwaarden voor de inplanting van windturbines”.

Zo moet voor de verleende vergunning de mogelijke hinder voor slagschaduw in bewoonde ruimten beperkt worden tot maximum 8 uur per jaar en max. 30 minuten/dag. Bij overschrijding wordt de windmolen automatisch stilgelegd.De vroegere omzendbrief sprak over een beperking van de slagschaduw tot maximum 30 uur per jaar in bewoonde ruimten.

Ook voor geluidshinderis de vergunning strenger. De vergunning gaat niet uit van afstandsregels ten opzichte van bewoning, maar van geluidsnormen. Zo bepalen de voorwaarden voor woongebieden of delen van woongebieden op minder dan 500 meter van een industriegebied een richtwaarde van 48 dB(A) overdag en 43 dB(A) ’s avonds en ’s nachts. Tot nog toe hanteerde de omzendbrief de richtwaarde in hetzelfde gebied van maximum 54 dB(A) overdag, 49 dB(A) ’s avonds en 44 dB(A) ’s nachts. 

De exploitant nv Aspiravi is ook verplicht om voor de voor toezichthoudende ambtenaren een logboek bij te houden met de nodige gegevens over de effectieve slagschaduw en moet  minstens de eerste twee jaar een controlerapport opstellen. De exploitant is gebonden aan de voorafgaande bepalingen en mag geen grotere windturbines bouwen of turbines die meer dan 3 megawatt produceren.

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Voor de vergunning van dit project hebben we een evenwicht gevonden tussen de werkbaarheid van het windturbinepark en de leefbaarheid voor de omwonenden en de bedrijven. De strengere normen voor geluid en slagschaduw, én de controlemogelijkheden achteraf maken een degelijke, duurzame verankering mogelijk. De geleverde windenergie dragen bij aan de groene energiedoelstellingen van de Vlaamse Regering, zonder de leefomgeving aan te tasten.”

Bron : Persbericht Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege