24/06/2016

Milieuvergunning voor nv Uplace

Back to article overview

In januari 2016 heeft de Vlaamse Regering het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening van het Vlaams Strategisch gebied rond Brussel (VSGB) en aansluitende open ruimtegebieden - cluster C3 - Reconversiegebieden Vilvoorde - Machelen' definitief vastgesteld. Het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voorziet onder andere in de realisatie van een bedrijventerrein, een woonwijk, een ziekenhuis en het belevingscentrum Uplace.  Aan de concrete realisatie van de verkeersgenererende projecten koppelde de Vlaamse Regering bijkomende mobiliteitsvoorwaarden (namelijk een treinstation aan de Kerklaan en een hoogfrequente pendelbusverbinding met Vilvoorde en de luchthaven).

nv Uplace had reeds eerder een milieuvergunning aangevraagd voor het uitbaten van een multifunctioneel gebouwencomplex op de gewezen Renault-site, die betrekking had op de elektriciteits- en watervoorziening, op de verwarmings- en koelingsinstallaties en op de uitbating van een bioscoop, theater, bowlingbaan en twee zwembaden.

De milieuvergunning werd in 2011 geweigerd door de Provincie Vlaams-Brabant.

De gemeente Machelen-Diegem en de nv Uplace zijn hiertegen in beroep gegaan bij de minister van leefmilieu. De minister heeft in 2012 de milieuvergunning toegekend, maar de Raad van State heeft die in 2014 vernietigd. Om tegemoet te komen aan de bezwaren van de Raad van State hebben de Vlaamse Regering en nv Uplace in 2015 een aanpassing aan de brownfieldconvenant ondertekend.

In juni 2014 heeft de minister het heronderzoek van de milieuvergunning in behandeling genomen. Zij ontving daarover zes gunstige adviezen, namelijk van de FOD Mobiliteit en Vervoer, van het Vlaams Energieagentschap, van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, van de Vlaamse Milieumaatschappij, van het Departement Ruimte Vlaanderen en van het Agentschap Wegen en Verkeer. De minister ontving een ongunstig advies van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Het samenvattend advies van de Gewestelijke Milieuvergunningscommissie was eveneens gunstig.

Op grond van de aanpassingen aan de brownfieldconvenant, de gunstige adviezen van de verschillende instanties, de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan door de Vlaamse Regering en de vervulling van de bijkomende mobiliteitsvoorwaarden (treinstation en hoogfrequente pendelbus), heeft de minister de  milieuvergunning aan nv Uplace hernomen voor een termijn van twintig jaar, vanaf de dag dat de stedenbouwkundige vergunning definitief is verworven.

Die stedenbouwkundige vergunning is momenteel het voorwerp van een betwisting bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Bron : Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw