15/03/2012

Milieuvergunning voor drie windturbines in Eeklo

Terug naar artikeloverzicht

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege heeft de milieuvergunning toegekend voor een windturbinepark van drie turbines aan de N49 in Eeklo. De drie windmolens zijn samen goed voor een capaciteit van 9.000 kW.  

Met deze beslissing bevestigt Vlaams minister Schauvliege in beroep de vergunningsbeslissing van 15 september 2011 van de deputatie van Oost-Vlaanderen, waarbij drie van de vijf aangevraagde windturbines werden vergund. De meest westelijke windturbine werd geweigerd omdat ze te dicht bij de woningen ligt. De meest oostelijke windturbine werd dan weer geweigerd omdat deze te dicht bij een beschermd dorpsgezicht ligt. De exploitant is tegen de weigering van deze twee windturbines niet in beroep gegaan.

Strengere normen

Wel heeft minister Schauvliege de toegekende milieuvergunning verstrengd door bijzondere voorwaarden voor slagschaduw, geluid en veiligheid op te leggen. Deze normen zijn strenger dan de omzendbrief “EME/2006/01-RO/2006/02 Afwegingskader en randvoorwaarden voor de inplanting van windturbines” en beperken de mogelijke hinder voor mens en leefmilieu aanzienlijk.

Zo moet de slagschaduw in bewoonde ruimten beperkt worden tot maximum 8 uur per jaar en max. 30 minuten/dag. Bij overschrijding wordt de windmolen automatisch uitgeschakeld.De vroegere omzendbrief beperkte de slagschaduw tot maximum 30 uur per jaar in bewoonde ruimten.

Ook voor geluidshinderis de vergunning strenger. De vergunning gaat niet uit van afstandsregels ten opzichte van bewoning, maar van geluidsnormen. Zo bepalen de voorwaarden voor woongebieden of delen van woongebieden op minder dan 500 meter van een industriegebied een richtwaarde van 48 dB(A) overdag en 43 dB(A) ’s avonds en ’s nachts. Tot nog toe hanteerde de omzendbrief de richtwaarde in hetzelfde gebied van maximum 54 dB(A) overdag, 49 dB(A) ’s avonds en 44 dB(A)’s nachts. 

Exploitant nv Aspiravi is verplicht om een logboek bij te houden dat de toezichthoudende ambtenaren moet informeren over de effectieve slagschaduw. Tevens moet de exploitant minstens de eerste twee jaar een controlerapport maken, is hij gebonden aan voorafgaande bepalingen en mag hij geen grotere afmetingen bouwen of windturbines die meer dan 3 megawatt produceren.

Vlaams minister Joke Schauvliege: “De vergunning van dit project is een evenwicht tussen de werkbaarheid van het windturbinepark en de leefbaarheid voor de bewoners en bedrijven. Met de strengere normen voor geluid en slagschaduw en de controlemogelijkheden achteraf is een degelijke, duurzame verankering mogelijk gemaakt. De windturbines dragen bij aan de klimaat- en energiedoelstellingen van de Vlaamse Regering, zonder aan de leefomgeving raken.”

Bron : Persbericht Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege