28/02/2003

Milieumeldingen eenvoudiger via uniek loket

Terug naar artikeloverzicht

Er komt een "uniek loket", een contactpunt waar ondernemingen terechtkunnen voor het gebundeld voldoen van hun informatieplicht voor het beleidsdomein milieu en natuur. Ondernemingen kunnen daardoor voortaan alle benodigde informatie eenmaal per jaar tegen n vaste datum n via n enkel gentegreerd formulier melden aan de overheid. De Vlaamse regering heeft dit voorstel van Vlaams minister Vera DUA, dat een enorme administratieve vereenvoudiging voor de ondernemingen betekent, op 21 februari principieel goedgekeurd.  Ze neemt - na technisch nazicht - akte van de mededeling over het voorontwerp van decreet.

Tot op heden zijn bedrijven verplicht tal van formulieren over te maken aan verschillende instanties n op aparte tijdstippen. Nu de creatie van een uniek loket is goedgekeurd, kan worden gewerkt aan een "gentegreerd meldingsformulier". Dit zal tot gevolg hebben dat bedrijven hun milieujaarverslag, hun afvalstoffenmelding, hun aangifte inzake heffing op waterverontreiniging en hun aangifte inzake winning van grondwater via n enkel meldingsformulier kunnen communiceren aan de overheid. Kortom, ondernemingen hoeven in de toekomst voor de hierboven vermelde aandachtspunten nog slechts n enkel formulier in te dienen bij n enkel contactpunt, het uniek loket. Via dit gentegreerd formulier voldoen de bedrijven meteen aan hun informatieplicht voor het beleidsdomein milieu en natuur.

De creatie van dergelijk eenloketsysteem zal ongetwijfeld leiden tot minder papierwerk voor de bedrijven en de overheid, een meer klantvriendelijke werkwijze bij de overheid, het verhogen van de relevantie voor het beleid van de bij de bedrijven opgevraagde informatie en voor een vlottere verwerking en efficinter beheer en gebruik van deze informatie.

info: Ron Hermans, communicatieadviseur van minister Vera Dua
tel. 0473 90 30 66
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be

persinfo: Ann Bats, woordvoerster van minister Dua
tel. 02 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be