14/10/2016

Milieumanagementsysteem EMAS te weinig gekend in Vlaanderen

Back to article overview

Ondernemingen of organisaties die instappen in een milieumanagementsysteem, kiezen best voor EMAS. Net zoals bij de internationale ISO 14001-norm is het doel van EMAS om de milieu-impact van een organisatie te beperken, maar EMAS biedt ook een toegevoegde waarde op het vlak van communicatie, transparantie en geloofwaardigheid. Omdat EMAS weinig gekend is in Vlaanderen en meer erkenning verdient, heeft het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) van de Vlaamse overheid een korte film gemaakt waarin bedrijfsleiders getuigen over hun ervaring met EMAS en experten het belang van milieuzorg onderstrepen. Film en informatie over EMAS zijn te vinden op http://www.emasloont.be/.

EMAS staat voor Eco-Management and Audit Scheme en is een vrijwillig milieumanagementsysteem, ontwikkeld door de EU maar wereldwijd ter beschikking van alle organisaties. De drie sleutelbegrippen zijn prestatie, geloofwaardigheid en transparantie. Het doel van EMAS is het permanent verbeteren van de milieuprestaties van een organisatie. Om een EMAS-registratie te verwerven, wordt het gehele milieumanagementsysteem via audits door onafhankelijke externen (milieuverificateurs) gecontroleerd. Dat garandeert de geloofwaardigheid. Het feit dat de informatie over de milieuprestaties van een bedrijf publiek beschikbaar is, vormt een belangrijk aspect van EMAS (transparantie). Zowel binnen als buiten de organisatie streeft EMAS naar een actief engagement van de werknemers en de stakeholders. Om die redenen vormt EMAS het hoogste kwaliteitslabel voor milieuzorg.

EMAS versus ISO 14001

De eisen aan het milieumanagementsysteem in EMAS zijn vrijwel identiek aan ISO 14001 en zorgen ervoor dat de belangrijkste milieuaspecten continu verbeteren. Daarnaast vereist EMAS ook dat jaarlijks een openbaar milieuverslag wordt opgesteld, milieuverklaring genaamd. Een organisatie die al een ISO 14001-certificaat bezit, kan dus relatief eenvoudig ook een EMAS-registratie verwerven. Omwille van de toegevoegde waarde van EMAS, kiest wie instapt in een milieumanagementsysteem, best ook voor EMAS.

EMAS-registratie

In België hadden 1.216 organisaties in 2014 een ISO 14001-certificaat. Op dit moment zijn in België 74 organisaties (639 vestigingen) EMAS-geregistreerd. Zij zijn herkenbaar door het gebruik van het EMAS-logo. Om een EMAS-registratie te verwerven, moet een organisatie een stappenplan doorlopen. Voor KMO’s biedt de EU de tool EMAS Easy aan. Daarna kan men een aanvraag tot registratie indienen bij het gewest waar ofwel de organisatie ofwel de hoofdzetel gelegen is. Voor Vlaanderen is het Departement LNE de bevoegde instantie waarbij een EMAS-aanvraag tot registratie kan ingediend worden.

Film

EMAS is momenteel weinig gekend in Vlaanderen. Nochtans is het één van de meest efficiënte instrumenten om aan bedrijfsinterne milieuzorg te doen en verdient het meer erkenning en aandacht. Daarom heeft het Departement LNE een film over EMAS van 12 minuten gemaakt. Er is ook een verkorte versie van 3 minuten. Bedrijfsleiders uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië zoals Eric Gryson (Ricoh), Patrick Danau (Audi Brussel), Johan Symoens (Derbigum) en John Martin (Martin’s Hotels) getuigen wat EMAS voor hun bedrijf betekent. Weervrouw Jill Peeters verbindt de toelichtingen.

Alle info http://www.emasloont.be/

Bron: Departement LNE