03/04/2009

Milieulabel Groene Sleutel nu ook voor hotels, gastenkamers en vakantieparken

Terug naar artikeloverzicht

Vandaag hebben Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen in Hasselt 51 Groene Sleutels uitgereikt aan milieuvriendelijke logies. Voor het eerst zijn daar ook hotels, vakantiecentra en gastenkamers (B&B's) bij. In de twee vorige edities werden enkel jeugdlogies, vakantieparken en campings genomineerd. Daarmee breidt het internationale ecolabel voor toerisme gevoelig uit.

Om een Groene Sleutel te kunnen behalen moeten hotels, campings, vakantieparken en -centra, gastenkamers en jeugdlogies voldoen aan strikte criteria inzake energie, water en mobiliteit. Wie zich kandidaat stelt krijgt een intensieve begeleiding van Toerisme Vlaanderen. Het Radisson SAS hotel in Hasselt, waar de uitreiking plaatsvond, mag dit jaar het toeristische ecolabel voeren. Onder meer omdat de verwarming van het hotel gebeurt met een warmtepomp en het verwarmings- n aircosysteem automatisch gekoppeld is aan een comptergestuurde "energieboekhouding". Het hotel biedt bijvoorbeeld ook lokale "Lekker Limburgs"-pakketten aan voor de gasten.

Steile opmars Groene Sleutel

Met 51 toegekende labels dit jaar is de Groene Sleutel aan een steile opmars bezig. Bij de start in 2007 reikten Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen negen labels uit, vorig jaar ontvingen al 20 campings, vakantieparken en jeugdverblijven een Groene Sleutel. Ook internationaal neemt het succes hand over hand toe. Vooral in Frankrijk, Nederland en Itali behalen heel wat hotels en campings een Groene Sleutel. De Groene Sleutel internationaal is een organisatie van de Foundation for Environmental Education (FEE).

Milieuvriendelijk op reis, dicht bij huis

"Met de Groene Sleutel promoten we milieuvriendelijk toerisme, dicht bij huis ," zegt Danny Jacobs, directeur van Bond Beter Leefmilieu. "Door ecologisch te reizen, komen mensen in contact met milieubescherming op momenten dat ze ontspannen zijn, samen met het hele gezin. Het laat ze voelen dat het milieu beschermen best leuk kan zijn."

"Met de Groene Sleutel moedigen we de logiesaanbieders in Vlaanderen aan om hun bedrijven milieuvriendelijk te runnen," stelt Lea Winkeler, woordvoerder van Toerisme Vlaanderen. "Vele bedrijven willen acties ondernemen maar zijn op  zoek naar concrete richtlijnen om aan de slag te gaan. De Groene Sleutel biedt hen die. Omdat het om een internationaal label gaat, kunnen deze logiesaanbieders zich bovendien duidelijk profileren ten aanzien van de concurrentie. De Groene Sleutel is dus niet enkel positief voor het milieu, maar ook voor de economie, want een groene uitbating wordt door het publiek in stijgende mate gewaardeerd."

Een uitgebreid overzicht van de laureaten staat op www.groenesleutel.be.

Bron : Bond Beter Leefmilieu