06/12/2010

Milieujuristen en Commissie discussiëren over Europees milieurecht

Terug naar artikeloverzicht

NEEL staat voor het “Network of European Environmental Lawyers”. Het werd opgericht tijdens het voorzitterschap van het Verenigd Koninkrijk in 2005. Het doel is om informatie uit te wisselen tussen de juristen van de centrale milieuadministratie en de EU-instellingen op het gebied van de milieuwetgeving in de EU. Dat gebeurt tijdens conferenties, maar ook via een elektronisch platform.

Discussies

Drie ambtenaren van de Europese Commissie, drie Belgische academici en een consultant leidden de discussies in over enkele hete hangijzers binnen de Europese milieuwetgeving.

De eerste discussie ging over de moeizame toepassing van de REACH-verordening. Ook de toepassing van deze verordening voor afvalstoffen bleek een bron van zorgen. Uit de bijdrage en commentaren over de omzettingsoefeningen van de nieuwe kaderrichtlijn afvalstoffen bleek dat zwaar wordt geworsteld met de vage en vrij open bepalingen ervan.

Een tweede discussie ging dieper in op de vraag wat het nieuwe discours van de Commissie op het gebied van regulation zou kunnen betekenen voor de milieubeleidssector. Het zal daarbij de vraag zijn of “smart” in de plaats van ”better” werkelijk een fundamenteel andere oriëntatie zal inhouden. De vertegenwoordigers van DG Milieu lieten alvast blijken dat ze in alle fasen van de toepassing van regelgeving goed zullen samenwerken met de lidstaten, maar dat ze ook streng zullen blijven toezien op omzettingsprestaties.

De conferentie sloot af met een praktische toelichting over de potentiële tussenkomsten van lidstaten op het gebied van de procedures inzake uitlegging van het recht voor het Hof van Justitie en met een brede duiding bij een selectie van recente uitspraken van dat Hof in Luxemburg.

Bron : © Belgisch Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie