16/10/2006

Milieudoelen Nederlandse kabinet kunnen worden gehaald

Terug naar artikeloverzicht

Het kabinet is 'verheugd' dat de ontkoppeling tussen economische groei en milieudruk nog steeds doorzet. Met de maatregelen uit de Toekomstagenda Milieu kunnen de milieudoelen alsnog op tijd worden gehaald.

Dat staat in de kabinetsreactie op de Milieubalans 2006 van het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP).

Uit de Milieubalans blijkt dat de lucht, het water en de bodem schoner worden, maar dat met het vastgestelde beleid niet alle milieudoelen worden gehaald. Met de voorgestelde maatregelen uit de Toekomstagenda Milieu kan dat wel lukken, verwacht het MNP.

Ook blijkt dat de luchtkwaliteit is verbeterd en het aantal knelpunten is gedaald. Dit komt door het gevoerde beleid en de verbeterde meetgegevens. Het kabinet ziet deze constatering als een ondersteuning van het beleid. Wel benadrukt het kabinet dat het nog steeds noodzakelijk is om de maatregelen uit te voeren.

Vooral industrie en verkeer stoten nog te veel zwaveldioxiden en stikstofoxiden uit. Daarom zijn er onder meer afspraken gemaakt met raffinaderijen en elektriciteitscentrales. Ook wil het kabinet het zwavelgehalte verlagen in de brandstof voor de binnenvaart en de landbouw.

Verder erkent het kabinet dat er extra maatregelen nodig zijn om de waterkwaliteit te verbeteren en verdroging tegen te gaan.

___________________________________

Extra info :