17/12/2004

'Milieubeleidsovereenkomsten leiden tot betere afvalverwerking'

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering de milieubeleidsovereenkomsten (MBO) voor afgedankte voertuigen en fotochemicalin definitief goedgekeurd.

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering de milieubeleidsovereenkomsten (MBO) voor afgedankte voertuigen en fotochemicalin definitief goedgekeurd.
De MBO's worden aan het Vlaams Parlement overgemaakt, dat zich binnen een termijn van 45 dagen moet uitspreken over al of niet goedkeuring.
De MBO's zorgen voor de praktische uitvoering van de aanvaardingsplicht voor afgedankte voertuigen en fotochemicalin die is opgenomen in het VLAREA (Vlaams reglement inzake Afvalvoorkoming en -beheer).

Wat de afgedankte voertuigen betreft, is dit reeds de tweede milieubeleidsovereenkomst die wordt afgesloten. De nieuwe MBO is aangepast aan het ondertussen gewijzigde VLAREA.

De belangrijkste principes zijn dat:

  • alleen de erkende centra afgedankte voertuigen mogen vernietigen;
  • alleen de erkende centra een certificaat van vernietiging mogen uitschrijven dat gevalideerd moet worden;
  • de verantwoordelijkheid voor de behandeling en de verwerking van de afgedankte voertuigen een gedeelde verantwoordelijkheid is tussen producenten en invoerders enerzijds (financieel) en de erkende centra anderzijds (operationeel);
  • de aanvaarding van alle afgedankte voertuigen wordt gegarandeerd aan de laatste houder of eigenaar onder de wettelijk bepaalde voorwaarden.

Om het systeem van de aanvaardingsplichten volledig sluitend te maken, is een hervorming van de inschrijving van voertuigen noodzakelijk. Dit is echter een federale bevoegdheid.
Het Vlaams Gewest, samen met de andere gewesten, dringt bij de federale regering aan om snel werk te maken van deze hervorming, waarover reeds verschillende jaren overlegd wordt.

Voor fotochemicalin gaat het om de uitvoering van een nieuwe aanvaardingsplicht.

De MBO heeft vooral betrekking op fotochemicalin die van de particuliere gebruikers afkomstig zijn en via de gemeentelijke inzamelkanalen opgehaald worden. De gemeenten zullen door het beheersorganisme FOTINI, opgericht door de producenten en invoerders, vergoed worden voor de kosten van inzameling via de containerparken of huis-aan-huis- of wijkinzamelingen en verwerking van de afvalfotochemicalin.

Voor de professionele gebruikers is het bestaande inzamelsysteem reeds voldoende performant. Er zal voor hen  een handleiding voor een  milieuverantwoord gebruik en afvalbeheer opgesteld worden.

Omdat er op dit ogenblik nog te weinig zicht is op de afvalfotochemicalin die door de burgers geproduceerd worden, wordt deze MBO afgesloten voor een periode van twee jaar. In die periode zal het beheersorganisme een studie laten uitvoeren om de knelpunten voor de inzameling en verwerking van afvalfotochemicalin te inventariseren. Bijkomend zullen suggesties geformuleerd worden voor eventueel te ondernemen acties.
"Op basis van de resultaten van de uit te voeren studie zal dan een nieuwe milieubeleidsovereenkomst voorbereid worden", besluit minister Peeters.

persinfo  : Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters 
tel. : 02 552 66 44
e-mail : persdienst.peeters@vlaanderen.be

Bron : Persdienst Vlaamse regering

_______________________________________

Extra info :