10/06/2004

Milieu-innovatieplatform opgericht in schoot van Vito

Terug naar artikeloverzicht

Milieutechnologie is economische troef voor Vlaanderen

In enkele domeinen van de milieutechnologie spelen Vlaamse bedrijven een toonaangevende rol op de internationale scne. De Vlaamse regering wil die voorsprong verder uitbouwen door innovatie in die sector te bevorderen. Het pas opgerichte milieu-innovatieplatform (MIP) moet bedrijven, onderzoeksinstellingen en de overheid samenbrengen en zo door clustervorming en schaalvergroting onderzoek in strategische richtingen stimuleren. De sector kan ook op extra financile steun rekenen. Vito is de logische thuisbasis van het MIP.

Voorsprong valoriseren

Milieutechnologie is een belangrijke motor voor de economische ontwikkeling. Met die stelling in het achterhoofd, keurde de Vlaamse regering in mei van dit jaar het voorstel goed van de ministers Van Mechelen (Wetenschappen en Technologische Innovatie), Tavernier (Leefmilieu) en Bossuyt (Energie) om het milieu-innovatieplatform (MIP) te creren. Ze voert daarmee n van de actiepunten uit van de Ondernemingsconferentie van eind 2003. Het MIP heeft tot doel door netwerking en valorisatie van bestaande kennis de milieusector in Vlaanderen te ondersteunen en te versterken. Vlaamse milieutechnologiebedrijven hebben immers belangrijke troeven in handen, en die moeten ze nu zowel op de binnenlandse markt als internationaal uitspelen. De regering brengt daarom alle relevante spelers uit het bedrijfsleven, de onderzoekswereld, de overheidsorganisaties en de administraties samen in het MIP.

Positieve discriminatie

Naast het samenbrengen van alle actoren, zal het MIP ervoor zorgen dat er meer middelen naar milieu-innovatie vloeien. Dat gebeurt onder meer door de bestaande steunprogramma's van het Innovatiebeleid (via het IWT) te orinteren op milieu- en energietechnologie. De Vlaamse regering maakt bovendien extra middelen vrij voor een 'Excellentiepool Milieutechnologie', die de kennis bundelt van Vito, universiteiten, hogescholen en andere onderzoeksinstellingen. Deze excellentiepool zal bestaande expertise valoriseren door concrete markttoepassingen te ontwikkelen. Daarnaast zal het nieuwe kennisontwikkeling stimuleren via een kruisbestuiving tussen uiteenlopende onderzoeksdisciplines.


Vito logische thuishaven

Begin 2004 voerde Vito een verkennende studie uit. Ze inventariseerde alle thema's waarrond Vlaamse milieutechnologiebedrijven een toonaangevende expertise hebben opgebouwd. Daaruit selecteerde ze de zeven thema's waarop het MIP zich eerst zal focussen, op basis van hun maatschappelijke en economische relevantie. De selectie hield rekening met het marktpotentieel, de al aanwezige kennisvoorsprong van Vlaanderen ten opzichte van de rest van de wereld, en de impact op de Vlaamse economie. Zo komen onder meer bodemsanering en hergebruik van baggerspecie voor in het lijstje.

Bedrijven actief betrokken

De Vlaamse regering wil alle relevante spelers actief betrekken bij het MIP. Daarom bestaat de centrale stuurgroep van het MIP niet enkel uit vertegenwoordigers van de drie bevoegde kabinetten, maar zijn ook overheidsinstanties (AMINAL, OVAM, VMM, MIRA, ANRE, Vito en IWT) en sectorfederaties (Agoria Vlaanderen, Fedichem Vlaanderen en FEBEM) vertegenwoordigd. Bovendien zal de stuurgroep ook gebruikersgroepen en thematische werkgroepen installeren. Daarin zullen bedrijven kunnen adviseren welke projectinitiatieven steun verdienen. Uit de positieve reacties van de sectorfederaties blijkt alvast het enthousiasme van de bedrijfswereld om actief mee te werken aan dit overheidsinitiatief.

Bron : Vito

____________________________________

Extra info : 

Voorstelling milieu-innovatieplatform door Vlaams minister van Leefmilieu, Landbouw en Ontwikkelingssamenwerking, Jef Tavernier