08/06/2010

Milieu-inbreuken gemarkeerd

Terug naar artikeloverzicht

Zoals U allicht weet trad op 1 mei 2009 titel XVI van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid (DABM) in werking, beter bekend als het "Milieuhandhavingsdecreet". Ingevolge de artikelen 16.1.2, 1° en 16.4.27 lid 3 DABM wordt het niet voldoen aan bepaalde wettelijke verplichtingen niet langer strafrechtelijk gesanctioneerd. Deze bepalingen worden enkel nog bestraft met een administratieve geldboete. Deze zogenaamde "milieu-inbreuken" worden opgelijst in de bijlagen van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2008 tot uitvoering van titel XVI van het DABM (BS 10 februari 2009).  Om het gebruiksgemak te verhogen zijn de bepalingen waarvan de niet-naleving een "milieu-inbreuk" vormt, sinds kort in het geel gemarkeerd in de Navigator.

U kunt deze markering overigens eenvoudig aan- en uitschakelen door te klikken op "Gedepenal. Wetg. aan/uit" bovenaan in de middenkolom.

Een voorbeeld is Artikel 4.1.4.2. VLAREM II:

"De exploitant houdt de gegevens met betrekking tot de door dit reglement of de milieuvergunning opgelegde meet-en registratieverplichtingen, met inbegrip van de registers en balansen, ter beschikking van de toezichthoudende ambtenaar en bewaart ze gedurende ten minste 5 jaar."