13/11/2003

MIL - het Mest Internet Loket van de Mestbank

Back to article overview

MIL is de internettoepassing van de Mestbank die u als land- en tuinbouwer toelaat een aantal unieke Mestbankgegevens over uw bedrijf via het internet te raadplegen. Momenteel kunnen de gegevens van uw verschillende inrichtingen, zoals de dierlijke mestproductie en de verschillende mesttransporten on-line geraadpleegd worden. Ook de aan uw inrichting toegekende nutrintenhalte wordt getoond. 
 
Raadpleeg uw Mestbankgegevens via internet
Om uw persoonlijke bedrijfsgegevens waarover de Mestbank beschikt te kunnen raadplegen moet u wel over een computer met internetaansluiting beschikken.
De toegang tot MIL is beveiligd. Elke gebruiker van MIL moet een persoonlijk paswoord en een gebruikerscode aanvragen bij de Mestbank. Daarmee kan u enkel uw eigen bedrijfsgegevens bekijken.

Een stukje geschiedenis
Na de succesvolle introductie van MTIL (= het Mest Transport Internet Loket) voor de automatische melding van de mesttransporten door de erkende mestvoerders, oordeelde de Mestbank dat het mogelijk moest zijn om ook voor de producenten en gebruikers een gebruiksvriendelijke internettoepassing te maken. In mei 2002 werd een eerste versie van MIL opgestart. Van in het begin werden landbouwers als gebruiker betrokken bij het project om advies te geven. In testfase werkten 15 landbouwers enthousiast mee om MIL te testen en verbetervoorstellen aan te reiken. Na grondige controle kon in september 2002 MIL on-line via de website van de Vlaamse Landmaatschappij worden aangeboden.

In Buitenkansen, het maandblad over duurzame land- en tuinbouw in Vlaanderen, van september 2002 werd MIL kort in de kijker gezet. Enkele honderden boeren vroegen nadien een gebruikerscode en een paswoord aan en gingen met MIL aan de slag. Op 22 oktober 2003 hebben 920 boeren hun unieke gebruikerscode en paswoord ontvangen van de Mestbank. Zij hebben reeds toegang tot MIL en kunnen hun gegevens raadplegen via internet.

Wat brengt de toekomst?
Oorspronkelijk kon u als gebruiker enkel gegevens raadplegen over de mestverhandelingen van en naar uw bedrijf. Sedert de zomer van 2003 worden ook gegevens met betrekking tot de dieren op het bedrijf, de dierlijke mestproductie en de aan de inrichting toegekende nutrintenhalte getoond.
Rundveehouders die op hun Mestbankaangifte 2003 kozen voor uitwisseling van hun gegevens met Sanitel, kunnen bovendien de gemiddelde veebezetting op basis van de Sanitelgegevens bekijken. Het betreffen de gegevens van het voorbije productiejaar 2002 die zullen gebruikt worden voor de berekening van de basisheffing 2003. Daarnaast worden ook de al beschikbare gegevens voor de voorbije periode van 2003 en een prognose op jaarbasis voor 2003 getoond. Zo kan u als veehouder de evolutie van de veebezetting op uw inrichting opvolgen en eventueel nog bijsturen voor het einde van 2003.
MIL zal geleidelijkaan verder worden uitgebouwd zodat u steeds meer gegevens zal kunnen raadplegen. Ook het aantal gebruikers van MIL kan nog fors stijgen, naarmate het computer- en internetgebruik in de landbouwsector toeneemt.

De voordelen van MIL voor u als producent of gebruiker van dierlijke mest
Als producent/gebruiker krijgt u een duidelijk overzicht van de verschillende mesttransportdocumenten (Burenregeling, Mestafzetdocument, EVOA-document), zodat u steeds kan opvolgen welk volume mest u reeds ontvangen en/of aangeboden hebt. Daarnaast kan u de gegevens over uw dieren en de daaruit voortvloeiende dierlijke mestproductie raadplegen, niet enkel voor het lopende productiejaar, maar ook over het voorbije jaar. Bovendien wordt voor het lopende productiejaar een prognose gemaakt. Onderaan elk scherm wordt ook de aan uw inrichting toegekende nutrintenhalte weergegeven. Op die manier kan u de productie van het lopende jaar vergelijken met de toegekende nutrintenhalte en kan u bijsturen in uw bedrijfsvoering indien nodig.
De toekenning van een gebruikerscode en een paswoord door de Mestbank is gratis. Ook het gebruik van MIL zelf is gratis.

Vraag uw gebruikerscode en paswoord aan de Mestbank
Hebt u ook interesse om uw persoonlijke bedrijfsgegevens bij de Mestbank te raadplegen? Vraag dan uw unieke gebruikerscode en paswoord aan bij de provinciale afdeling van de Mestbank. Na controle van de aanvraag bezorgt de Mestbank u de gebruikerscode en paswoord per brief.

Om u in te schrijven: http://www.vlm.be/Mestbank/startpagina.htm

Bron: vlm