23/12/2005

Mestverwerking door substitutie verlengd

Terug naar artikeloverzicht

Op initiatief van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering het ontwerpbesluit goedgekeurd dat enerzijds de regeling van de mestverwerking door substitutie verlengt voor een periode van n jaar,  en anderzijds de mestverwerkingsplicht van 2006 bevriest op hetzelfde peil als deze van 2005.

In 2005 zijn er zo'n 1.550 veeteeltbedrijven verwerkingsplichtig. Dit betekent dat zij een deel van hun mestoverschot moeten verwerken of laten verwerken en exporteren. De veeteeltbedrijven moeten volgens het huidig mestdecreet ongeveer 14 miljoen kg stikstof verwerken. Tot hiertoe wordt jaarlijks daarvan 9 miljoen kg gerealiseerd: 1 miljoen door verwerking van varkensmest; 5 miljoen door verwerking van kippenmest en drie miljoen door substitutie met kippenmest.

Substitutie houdt in dat bedrijven onder welbepaalde voorwaarden de verwerkingsplicht gedeeltelijk invullen door de verwerking van niet-verwerkingsplichtige dierlijke mest, afkomstig van een ander bedrijf. Meestal gaat het hierbij om de vervanging van de verwerking van varkensmest door de verwerking van pluimveemest, omdat de technologie inzake verwerking van kippenmest het verst gevorderd is en kippenmest gemakkelijker kan uitgevoerd worden. Deze mogelijkheid van substitutie van de verplichte verwerking van varkensmest door de niet-verplichte verwerking van kippenmest gold volgens het huidig echter maar voor de overgangsjaren 2003 tot 2005.

In het kader van de nitraatrichtlijn en het arrest van het Europees Hof van Justitie van 22 september 2005, wordt op dit ogenblik onderhandeld met de Europese Commissie over een nieuw actieprogramma en heeft het opstellen van een nieuw mestdecreet vertraging opgelopen.
De mogelijkheid van substitutie zou dus vervallen op het einde van dit jaar en niet van toepassing zijn in 2006.
Aldus zou de noodzakelijke verwerking via substitutie van ongeveer 3 miljoen kg stikstof wegvallen. Bovendien zou de mestverwerkingsplicht voor de bedrijven volgens het huidige mestdecreet met 5 % stijgen, terwijl er momenteel onvoldoende verwerkingscapaciteit is.

De minster van Leefmilieu en Natuur heeft daarom het initiatief genomen om het Vlaamse Parlement te vragen deze regeling van de mestverwerking via substitutie te verlengen zodat de milieuwinst die door mestverwerking gerealiseerd wordt, behouden blijft. Daarnaast heeft de minister ook gevraagd om de mestverwerkingsplicht te bevriezen op het peil van 2005. Indien dit niet zou gebeuren, worden de veetelers met onhaalbare doelstellingen geconfronteerd.

Het Vlaams Parlement keurde gisteren 22 december 2005 een decreet goed waarbij de mogelijkheid om mest te (laten) verwerken via substitutie van de verwerking van varkensmest door de verwerking van kippenmest verlengd wordt met n jaar en waarbij de mestverwerkingsplicht van 2006 dezelfde is als deze van 2005.

"Op 1 januari 2007 moet er een nieuw mestdecreet zijn, waarin een haalbare mestverwerkingsplicht zal ingeschreven worden, in aanmerking nemend dat Vlaanderen voor 100% kwetsbaar zal zijn conform de Europese nitraatrichtlijn. De overgangsmaatregel die de mestverwerking via substitutie voor n jaar verlengt, draagt er alvast toe bij dat ook in 2006 de milieuwinst door mestverwerking behouden blijft", aldus minister Peeters.

Bron : Persdienst Vlaamse regering