17/12/2003

Meer veiligheid bij bodemsaneringswerken

Terug naar artikeloverzicht

De Vlaamse regering keurde, op voorstel van Vlaams leefmilieuminister Ludo Sannen, de milieubeleidsovereen- komst over de invoering van een milieu-zorgsysteem bij bodemsaneringswerken principieel goed. De milieubeleids-overeenkomst wordt gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en gaat nog voor advies naar de SERV en de MiNa-raad.

Het huidige kwaliteitszorgsysteem, dat instaat voor de veiligheid tijdens bodemsanerings-werken, moet verbeterd worden. Dat is de mening van Vlaams leefmilieuminister Sannen. Hij deelt die opinie met OVAM en met OVB, de ondernemersvereniging van bodemsaneerders. Het systeem dat nu toegepast wordt, houdt alleen rekening met directe, "on site" risico's voor de veiligheid, de gezondheid van de arbeiders en het milieu.

In de toekomst wordt dit uitgebreid naar een echt zorgsysteem, dat rekening houdt met alle mogelijke risico's en met de gevolgen van slechte bedrijfsvoering en management. Niet alleen op de werf maar ook in de kantoren van de firma die de werken uitvoert, moet dus het preventiesysteem gehanteerd worden.

Het nieuwe systeem zal gemplementeerd worden door middel van een milieubeleids-overeenkomst. Bodemsaneerders die de milieubeleids-overeenkomst ondertekenen kunnen in het nieuwe zorgsysteem stappen en een certificaat krijgen. Om dat certificaat te krijgen moet er eerst een audit gebeuren bij het verantwoordelijke bedrijf. Niet alleen de werf wordt gecontroleerd, ook de activiteiten in het hoofdkantoor worden gevalueerd. Dat certificaat biedt de garantie dat de bodemsaneerders voldoen aan hoge veilig- heidsstandaarden. Bodemsaneerders die de milieubeleids- overeenkomst niet willen aangaan moeten wel nog steeds voldoen aan de bestaande veiligheidsvoorwaarden.

Bron: persdienst Vlaamse regering.

mmer informatie over het milieuthema 'bodem'  kan u vinden op www.emis.vito.be