03/06/2024

Meer dan twee derde van Vlaams bedrijfsafval krijgt tweede leven

tl-lampen
Terug naar artikeloverzicht
Inzet op meer recyclage levert ook voordelen voor klimaat en economie op


67,7 % van het Vlaamse bedrijfsafval kreeg in 2022 een tweede leven. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de OVAM, die voor deze berekening voor het eerst gebruik maakte van het nieuwe en accuratere datamonitoringsysteem MATIS. In totaal werd in Vlaanderen 31,4 miljoen ton bedrijfsafval geproduceerd. Meer dan de helft daarvan is bouw- en sloopafval, grote hoeveelheden puin dat relatief makkelijk gerecycleerd kan worden. Rekenen we dat bouw- en sloopafval niet mee dan tellen we nog altijd 14,6 miljoen ton bedrijfsafval. Opvallend, ongeveer een miljoen ton van dat bedrijfsafval is restafval. En daar liggen nog heel wat mogelijkheden. “Vlaanderen heeft een erg innovatieve en internationaal gerenommeerde recyclage-industrie. Daarom moeten we blijven investeren in hoogwaardige vormen van recyclage”, zegt administrateur-generaal Werner Annaert.

In Vlaanderen kreeg 67,7% van het primair bedrijfsafval, afvalstoffen die ontstaan bij de productie, een tweede leven. Het gerecupereerde afval wordt op verschillende manieren terug ingezet, zoals door middel van compostering, anaerobe vergisting, hergebruik, materiaalrecyclage of als secundaire grondstof. Dat blijkt uit de resultaten van het nieuwe afvalmonitoringsinstrument MATIS van de OVAM. Het is de eerste keer dat de meting op deze manier gebeurt. In het verleden werd gerapporteerd doordat een steekproef van bedrijven tweejaarlijks zelf hun  afvalproductie moesten melden in het Integrale Milieujaarverslag (IMJV). Nu wordt er gerapporteerd door de afvalinzamelaars en -verwerkers. Dit geeft een vollediger en realistischer beeld.

Vlaanderen als Europees koploper

Met de huidige recyclagecijfers en deze van het huishoudelijk afval is Vlaanderen een Europese koploper en komen we al aardig in de buurt van de Europese doelstelling voor 2030. Dat neemt niet weg dat we ambitie willen blijven tonen. Tegen 2030 willen we de hoeveelheid huishoudelijk restafval terugdringen tot 100 kg/pp en de hoeveelheid bedrijfsrestafval met nog eens 30% reduceren. De effecten van meer recyclage zijn niet alleen positief voor het afval- en materialenbeleid, maar ook voor het klimaat. Het zou namelijk meteen ook betekenen dat we de CO2 emissies uit afvalverbranding met 25% terug schroeven.  

Eén ton restafval = één ton CO2

De OVAM streeft naar een zo hoogwaardig mogelijke recyclage van het afval in Vlaanderen. Dat betekent minder afval in de verbrandingsoven en meer afval (en grondstoffen) naar recyclageprocessen. Dat heeft in de eerste plaats minder milieuschadelijke effecten dan verbranding, ook al zou je daarbij elektriciteit opwekken. Daarnaast verkleint recyclage ook de CO2-uitstoot. Eén ton restafval minder verbranden zorgt gemiddeld genomen voor één ton minder CO2. Bij kunststoffen is het effect nog groter: één ton gemengde harde kunststoffen is gelijk aan bijna 1,5 ton CO2. Bij organisch afval -dat sinds begin dit jaar door zowel burgers als bedrijven selectief dient ingezameld te worden- komen er zelfs nog andere broeikasgassen vrij.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Innovatie is dé sleutel tot een doeltreffend milieubeleid. Dat wordt nog maar eens bewezen door deze cijfers. We zijn een absolute Europese  oploper. Dat is iets waar we best trots op mogen zijn. Deze hoogwaardige recyclage is goed voor de economie, want we winnen grondstoffen terug die anders verloren zouden gaan. Bovendien is het ook goed voor ons leefmilieu: één ton restafval minder verbranden betekent één ton minder CO2.”

Economische opportuniteiten

Werner Annaert, administrateur-generaal van de OVAM: “Recyclage is niet alleen beter voor het milieu, maar het is ook vanuit economisch standpunt een slimme keuze. We hebben in Vlaanderen en Europa weinig natuurlijke grondstoffen. Het spreekt voor zich dat we daar in de eerste plaats spaarzaam met moeten omgaan. Maar het is ook in ons eigen belang om waardevolle grondstoffen terug te winnen uit ons afval. Bovendien heeft Vlaanderen een erg innovatieve en internationaal gerenommeerde recyclage-industrie die voor heel wat tewerkstelling zorgt. Uit recent onderzoek van sectorfederatie DENUO blijkt dat de sector alleen al in Vlaanderen goed is voor bijna 37.000 groene jobs. Investeren in hoogwaardige recyclage, zoals de Vlaamse Regering de voorbije jaren nog deed met het relanceplan 'Vlaamse Veerkracht', is met andere woorden een slimme keuze.

Naar aanleiding van deze nieuwe cijfers, maakte de OVAM ook een verdiepende whitepaper over Vlaanderen als recyclagehub met verschillende interessante inzichten voor bedrijven, burgers en (lokale) besturen: https://ovam.vlaanderen.be/whitepaper-recyclage-een-troef-voor-vlaanderen

 

 

Bron: Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse overheid