04/06/2004

Meer dan 790.000 euro voor ecologische visserij

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Vlaams milieuminister Jef TAVERNIER kent de Vlaamse regering 796.000 euro toe aan de Rederscentrale voor haar onderzoek naar vernieuwende en duurzamere visserijtechnieken. De helft van die subsidie komt van Europa, de helft is Vlaams geld. "De subsidie gaat naar het project Alternatieve Visserij van de Rederscentrale. Met deze financile steun kunnen de vissers op zoek gaan naar een manier van vissen die energievriendelijker n "visvriendelijker" is", verduidelijkt de groen-progressieve minister.

Het project dat de Rederscentrale indiende, wil een selectieve visserijmethode uittesten die een alternatief moet zijn voor het vissen met sleepnetten. Het
proefvaartuig zal in de Noordzee twee ankers uitzetten op 300 tot 500 m van elkaar. Daartussen zullen kortlijnen worden uitgezet, waarop haakjes bevestigd zijn. De kortlijnen zullen op gezette tijden worden binnengehaald. Daarnaast zal men ook experimenteren met diverse soorten aas. De bedoeling van de methode is om met een minimum aan energiekosten selectiever vis boven te halen. Het project loopt tot augustus 2006.

persinfo : Ron Hermans, woordvoerder van minister Tavernier
tel. : 02 553 27 12
e-mail : persdienst.tavernier@vlaanderen.be

Bron : persdienst Vlaamse regering