19/07/2024

Meer dan 700 ha watergevoelige gronden in 139 gebieden worden bouwvrij

overstroming
Terug naar artikeloverzicht

Er wordt steeds meer ruimte bebouwd en verhard in Vlaanderen. Het water kan daardoor moeilijker in de bodem dringen en er blijft minder ruimte vrij om het water tijdelijk op te vangen bij hevige regenbuien. 

Om Vlaanderen beter te beschermen, wil de Vlaamse Regering het waterbergend vermogen van bepaalde watergevoelige gebieden vrijwaren en voldoende ruimte voorzien voor water. De Vlaamse Regering wil deze gebieden herbestemmen naar een openruimtefunctie via een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) of door aanduiding als watergevoelig openruimtegebied.  

Op 19 juli jl. heeft de Vlaamse Regering de aanduiding van 139 watergevoelige openruimtegebieden (WORG’s) definitief goedgekeurd.  Met deze beslissing wordt ruim 710 ha open ruimte met overstromingsrisico gevrijwaard van bebouwing, verdere ontwikkeling en dus ook toekomstige wateroverlast.
 
Om de vrijwaring van de 139 gebieden die vandaag definitief zijn goedgekeurd versneld juridisch te verankeren, werd een kader uitgewerkt voor de aanduiding van watergevoelige openruimtegebieden (WORG). Binnen die gebieden worden dan enkel nog openruimtefuncties toegestaan zoals landbouw, natuur en bos.
 
De gebieden zijn gelegen op het grondgebied van de gemeenten Aarschot, Aartselaar, Affligem, Alken, Antwerpen, Assenede, Beerse, Beersel, Berlaar, Beveren, Boom, Brakel, Brasschaat, Brugge, Deerlijk, Denderleeuw, Diksmuide, Duffel, Edegem, Evergem, Geraardsbergen, Halen, Hasselt, Heist-op-den-Berg, Hemiksem, Herenthout, Herselt, Heusden-Zolder, Hulshout, Izegem, Kampenhout, Kapellen, Knokke-Heist, Kontich, Kortrijk, Laakdal, Landen, Lebbeke, Lichtervelde, Lier, Londerzeel, Maaseik, Maasmechelen, Malle, Mechelen, Meerhout, Merchtem, Mol, Niel, Nijlen, Ninove, Oosterzele, Oostkamp, Oudenaarde, Oud-Turnhout, Poperinge, Putte, Puurs-Sint-Amands, Ranst, Ronse, Schilde, Schoten, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Turnhout, Veurne, Waregem, Westerlo, Wetteren, Wevelgem, Wijnegem, Willebroek, Wingene, Wommelgem, Zandhoven, Zedelgem, Zemst, Zoersel, Zwalm, Zwevegem en Zwijndrecht.
 
Planschadevergoeding voor eigenaars

Deze nieuwe voorschriften gaan in deze gebieden in voege 14 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad. Wegens de waardevermindering van hun eigendom door deze beslissing, komen eigenaars vanaf dan in aanmerking voor planschadevergoeding. Eigenaars krijgen 2 jaar de tijd om deze aan te vragen. Daarvoor ontwikkelen VLM en het Departement Omgeving een digitaal loket dat vanaf september toegankelijk zal zijn. De publicatie in het Belgisch Staatsblad van bovenstaande beslissing is voorzien vlak na de zomervakantie en op dat moment worden ook alle eigenaars persoonlijk op de hoogte gebracht van de te volgen procedure om planschade aan te vragen.

Meer informatie 

Website CIW

Bron: Nieuwsbericht Departement Omgeving

___________________
 

Extra info: Zie documenten Ministerraad 19/07/2024