29/06/2020

MAP 6 krijgt fitness check

openbaaronderzoek_web
Terug naar artikeloverzicht

Minister Demir start overleg op met de middenveldorganisaties om MAP 6 bij te sturen. Tijdens die gesprekken zullen initiatieven aan bod komen om de effectiviteit, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van MAP 6 te verbeteren. De waterkwaliteit blijft immers ook de laatste twee jaar achteruitgaan. Dat blijkt uit een actuele evaluatie van de Bij de totstandkoming van MAP 6 rezen al ernstige vragen of MAP 6 voldoende krachtig was om de waterkwaliteitsdoelstellingen te bereiken. Daarom werd een tussentijdse evaluatie ingeschreven in het Mestdecreet. Die evaluatie is nu afgerond. De conclusie daarvan is dat de waterkwaliteit doorgaans niet is verbeterd en soms zelfs is afgenomen ten opzichte van de uitgangssituatie van MAP 6. De doelstelling ligt daardoor nog verder weg.

In het winterjaar 2019-2020 kampte 32% van de MAP-meetpunten oppervlaktewater met een overschrijding van de maximale norm van 50 mg nitraat per liter. Dat is 12% meer dan in de periode 2013-2017. Ook de gemiddelde concentraties evolueren dermate ongunstig, dat de door MAP 6 vooropgestelde verbetering van 4 mg nitraat/liter in de gebieden waar de waterkwaliteit slecht is, in het gedrang komt.

Voor grondwater blijkt de waterkwaliteit te stagneren. Gunstig is dat een groot aantal gebieden die al goed waren, verder verbeteren. Ongunstig daarentegen is dat een groot aantal gebieden met een heel slechte waterkwaliteit verder verslechteren.

De Vlaamse Regering heeft akte genomen van de tussentijdse evaluatie van MAP 6 en het traject dat minister Demir uitzet. De minister start gesprekken op met het middenveld om de effectiviteit van MAP 6 te versterken.

Hoewel uit de evaluatienota blijkt dat de vooropgestelde doelstellingen niet meer kunnen worden gehaald, wordt wel een positief effect verwacht van de in MAP 6 opgenomen maatregelen. Voor extra maatregelen wordt dan ook in de eerste plaats gekeken naar het verder verhogen van de effectiviteit van MAP 6 en het versterken van de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid ervan.

Indien nodig worden wetgevende initiatieven opgestart om maatregelen regelgevend te verankeren, zodat de nieuwe maatregelen van start kunnen gaan op 1 januari 2021.

 

 

Bron: Vlaamse Milieumaatschappij, Vlaamse Overheid