18/07/2003

Maatregelen voor duurzaam woon-werkverkeer

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Gilbert BOSSUYT, Vlaams minister van Mobiliteit, heeft de Vlaamse regering ingestemd met de uitvoering van maatregelen om de engagementen inzake duurzame mobiliteit, zoals voorzien in het werkgelegenheidsakkoord 2003/2004, te concretiseren.

Minister Bossuyt streeft naar een vervijfvoudiging van het aantal bedrijfsvervoersplannen in 2004. Voor de realisatie van deze opdracht wordt in 2003 en 2004 respectievelijk 0,62 miljoen euro en 1,24 miljoen euro voorzien.

De minister zal de volgende maatregelen nemen om deze doelstelling te halen :

  • Elke onderneming die een bedrijfsvervoersplan implementeert dat effectieve resultaten oplevert, krijgt een Bedrijfsvervoerscheque ter waarde van 10.000 euro. Bij dat plan moeten wel minstens 100 werknemers betrokken worden. Deze ondernemingen zullen eveneens een nog te ontwikkelen kwaliteitslogo mogen gebruiken.
  • Er zal een efficinte en gebruiksvriendelijke online toolbox ontwikkeld worden die de ondernemingen toelaat om zelfstandig een goed bedrijfsvervoersplan op te maken.
  • De Vlaamse Stichting Verkeerskunde zal aan werkgevers-
    en werknemersorganisaties een ondersteunende opleiding aanbieden. Om engagementen waar te kunnen maken, is enig inzicht in de mobiliteitsproblematiek en de verschillende oplossingsmethoden essentieel.
  • In de Vlaamse Carpooldatabank worden de verplaatsingsgegevens van werknemers bijgehouden en gematcht. De toegang tot de carpooldatabank zal voortaan gratis zijn.
  • De provincies, die instaan voor de cordinatie van het mobiliteitsbeleid, krijgen een mobiliteitscordinator. De opmaak van een bedrijfseigen vervoersplan is immers niet altijd efficint, zodat een aanpak op een ruimer niveau gestimuleerd en begeleid moet worden.

De sociale partners en de Vlaamse overheid hebben afgesproken om de mobiliteitsproblematiek voortaan als een prioritair thema te behandelen in het paritair overleg.

persinfo : Joris Vandenbroucke, woordvoerder van minister Bossuyt
tel. : 02-553 70 14
e-mail : persdienst.bossuyt@vlaanderen.be