22/04/2022

Maai Mei Niet: Doe niets voor de natuur!

gazon-madeliefjes
Terug naar artikeloverzicht

Wist je dat je door niets te doen een grote bijdrage kan leveren aan onze natuur? Jouw tuin is één stukje in de grote tuinmozaïek van Vlaanderen, goed voor minstens 10 procent van de totale Vlaamse oppervlakte. Dat is even veel als er bos is in Vlaanderen.

Met kleine ingrepen, kunnen we van onze tuinen stukjes natuur maken. Zo worden zij een wapen tegen bijvoorbeeld droogte én wateroverlast, en geven ze de biodiversiteit een duwtje in de rug. Hoe? Door te ontharden, meer struiken en bomen te planten en… ons gras anders te maaien. Een strak gazon is namelijk funest voor de natuur en de biodiversiteit. Bestuivers zoals bijen en vlinders vinden er geen voedsel, en water verdampt sneller uit de bodem wanneer gras te kort is.

Je hoeft je gazon en tuin niet te laten verwilderen! Wij zeggen niet weg met gras, wel: welkom bloemen. Wie houdt van een strak gazon, hoeft dat dus niet helemaal op te geven voor meer en betere natuur. Zelfs kleine ingrepen kunnen al helpen. Laat bijvoorbeeld een stukje van je gazon wat langer worden, als vrijhaven voor vlinders en bijen. Of, en dit maakt maaien pas echt leuk: maai figuren in het gras. Zoals een hanenkam (maai alleen de randen), cirkels, golvende lijnen... En maai je gras slechts om de drie à vier weken. In Groot-Brittannië leerde No Mow May dat je zo al 10 keer meer bijen kunt aantrekken. Een verbluffend resultaat. Een extra goede reden: langer gras is ook beter bestand tegen droogte en hitte.

Meer info op https://maaimeiniet.be/

 

 

Bron: Knack