30/01/2006

Luchtkwaliteit erg slecht door fijn stof

Terug naar artikeloverzicht

Sinds vrijdag al worden er door de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu hoge concentraties fijn stof opgetekend. Op een schaal van 1 (zeer goed) tot 10 (zeer slecht) varieerde de luchtkwaliteitsindex van 7 (ondermaats) in Brussel tot 8 (slecht) in Antwerpen, Gent en Luik en zelfs 9 (zeer slecht) in Charleroi.

Een hogedrukgebied met centrum over het noorden van de Britse Eilanden stuurt koude, droge en stabiele continentale lucht naar onze streken. Hierdoor wordt (sterk) vervuilde lucht aangevoerd vanuit Oost-Europa die samen met de lokaal geproduceerde vervuiling zorgde voor een ondermaatse luchtkwaliteit.

Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling (jonge kinderen, ouderen, personen met rokerslong, personen met hart- en vaatziekte) doen in zo'n geval best geen fysieke inspanningen. Men kan bij deze wintersmog beter ook niet gaan joggen.

Maar ook binnenshuis kunnen concentraties van fijn stof hoog oplopen, precies omdat ze zo klein zijn en overal binnendringen. Ook voor vandaag werd nog gewaarschuwd voor wintersmog.

Alarmbericht bekijken