19/09/2024

Loket Landinrichting gelanceerd

laptop_public_consultation
Terug naar artikeloverzicht

Op 18 september werd het Loket Landinrichting gelanceerd waar eigenaars en gebruikers een aanvraag voor compenserende vergoedingen kunnen indienen.

​Het Loket Landinrichting kan dit jaar voor twee ​aanvragen gebruikt worden.

Vergoedingen voor eigenaars van gronden in watergevoelige openruimtegebieden

​Op 19 juli 2024 keurde de Vlaamse Regering 139 gebieden definitief goed als watergevoelig openruimtegebied (WORG). Eigenaars van gronden die gelegen zijn in een watergevoelig openruimtegebied kunnen een aanvraag indienen voor een compenserende vergoeding, indien zij aan de voorwaarden voldoen. Ze werden in de week van 9 september per brief geïnformeerd door de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid.
Vanaf 18 september 2024 kunnen eigenaars met een perceel dat gelegen is in een watergevoelig openruimtegebied een aanvraag voor een planschadevergoeding indienen via het loket. Ze hebben daarvoor 2 jaar de tijd. Het loket is raadpleegbaar via de website van de VLM. Het loket begeleidt eigenaars stap voor stap door het proces. De voortgang van de aanvraag is eenvoudig te volgen, en updates worden via eBox of per post gecommuniceerd.

​Vergoedingen voor oranje bedrijven of bedrijven gelegen in maatwerkgebieden

Wanneer de Vlaamse Regering het besluit over het flankerend beleid voor de programmatische aanpak stikstof (PAS) goedgekeurd heeft, treedt het flankerend beleid in werking. Dat beleid ondersteunt landbouwbedrijven die getroffen worden door de maatregelen die Vlaanderen neemt om de uitstoot van stikstof te verminderen. 

​Vanaf 1 november kan een oranje bedrijf of een bedrijf dat gelegen is in een maatwerkgebied een aanvraag voor een vergoeding indienen via het Loket Landinrichting. Voor oranje bedrijven moet de aanvraag uiterlijk op 15 januari 2025 worden ingediend. De landcommissie zal de aanvraag behandelen. 

Met vragen kunnen gemaild worden naar loketlandinrichting@vlm.be​. Lees zeker ook de veelgestelde vragen na op onze website. Op de websit​e​ staat er ook de gebruikershandleiding.​

 

 

Bron: Vlaamse Landmaatschappij, Vlaamse overheid