27/06/2008

Leuven krijgt extra duurzaam Vlaams Administratief Centrum in 2010

Terug naar artikeloverzicht

Internationaal voorbeeldgebouw inzake energieverbruik en isolatie

Als alles volgens plan verloopt, heeft Vlaams-Brabant halverwege 2010 een volwaardig eigen Vlaams Administratief Centrum (VAC) in Leuven, waarin 26 diensten van de Vlaamse overheid met een 800-tal Vlaamse ambtenaren zullen worden gehuisvest. Hiervoor wordt een nieuw en bijzonder duurzaam gebouw opgetrokken aan de Diestsepoort in Leuven, vlakbij het station en de standplaatsen van de bussen van De Lijn. De Vlaamse Regering keurde vandaag het voorstel goed van Vlaams minister van Financin Dirk VAN MECHELEN en Vlaams minister van Ambtenarenzaken Geert BOURGEOIS, bevoegd voor het gebouwenpatrimonium van de Vlaamse overheid.

Een Vlaams administratief centrum in elke provinciehoofdstad

De Vlaamse Regering wil de verschillende buitendiensten, nu vaak verspreid in de provinciehoofdsteden, samenbrengen in Vlaamse Administratieve Centra in elke provincie. Tegelijkertijd moet de inrichting van zogenaamde 'satellietkantoren' in elke provincie de mogelijkheden voor telewerk vergroten. Antwerpen en Hasselt hebben vandaag al een eigen VAC. In Brugge, Leuven en Gent wordt een nieuwe vestiging gepland. Inzake de modaliteiten voor het VAC in Leuven heeft de Vlaamse Regering vandaag de finale knopen doorgehakt.

Ontwerp VAC Leuven: een voorbeeld van duurzaamheid

Het nieuwbouwproject voor het VAC Leuven omvat 22.660 m bruto bovengrondse oppervlakte en 158 parkeerplaatsen. Het ontwerp van architectenbureau J.-M. Jaspers J. Eyers en Partners i.s.m. Gigantes-Zengelis Architects en Bureau Bouwtechniek omvat een langgerekte sokkel met daarop een toren van 17 verdiepingen aan de zijde Vuurkruisenlaan. Het project vormt het sluitstuk van de ontwikkeling van de Leuvense stationsomgeving.

De focus van het ontwerp ligt op duurzaamheid. Het VAC Leuven wordt een voorbeeldgebouw op het gebied van energieverbruik en isolatie (primair energieverbruik, E-peil minder dan E-50 en een warmte-isolatie K-waarde van minder dan K-27). Door extra te investeren in isolatie en energiebesparende technieken scoort het project uitstekend volgens de 'Energieprestatie en Binnenklimaat'-wetgeving. Getoetst aan de handleiding "Waardering van kantoorgebouwen" van de Vlaamse overheid, behaalt het project het maximum aantal sterren.

Toplocatie voor werknemers n bezoekers

Het VAC Leuven kon haast niet beter worden ingeplant, vlakbij het station, de centrale vertrekplaats van De Lijn, de Leuvense binnenstad en talrijke parkeermogelijkheden. Dat is niet alleen belangrijk voor de 800 mensen die er over twee jaar zullen werken, maar ook voor de bezoekers. Want naast de kantoren worden ook heel wat Vlaamse loketten in het VAC samengebracht. Voor de burger wordt daardoor de dienstverlening van de Vlaamse overheid gelokaliseerd op n maximaal bereikbare locatie.

Anders Werken

De werkruimtes voor de ambtenaren zullen worden ingericht volgens het 'Anders Werken' principe, dat de Vlaamse overheid geleidelijk bij al haar diensten introduceert. Dit is een combinatie van tele- en thuiswerk en innovatieve flexibele kantoorruimtes. Daarbij heeft niemand per definitie nog een vaste werkplek en zijn er minder werkplekken dan personeelsleden. Verschillende soorten werkplekken kunnen worden gekozen volgens de uit te voeren taak. Studies wijzen uit dat onder meer de prettigere werksfeer en de betere interne communicatie in dit soort werkomgeving zorgen voor een hogere productiviteit.

Timing bouw en contractuele bepalingen

Het gebouw wordt gerealiseerd en vervolgens verhuurd door een privaat consortium aan de Vlaamse overheid voor een periode van 27 jaar.

De start van de bouwwerkzaamheden is nog gepland in het najaar 2008. Volgens de planning kan de Vlaamse overheid het gebouw midden 2010 in gebruik nemen. De goedkeuring van de Vlaamse Regering is, onder uitdrukkelijk voorbehoud van een positieve afronding van het contractuele en procedurele kader, voorzien voor het zomerreces.

Bron : Persmededeling van de Vlaamse Regering