19/12/2005

Lancering van het clearinghouse van het Pan-Europese Programma voor Transport, Gezondheid en Milieu

Terug naar artikeloverzicht

Lancering van het clearinghouse van het Pan-Europese Programma voor Transport, Gezondheid en Milieu (THE PEP) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties.
WHO/Europa en de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (UN-ECE) lanceren een portaalsite voor uitwisseling van informatie van het Pan-Europese Programma voor Transport, Gezondheid en Milieu (THE PEP).

Wat is het PEP?

De uitbreiding van de werkzaamheden in de landen van de pan-Europese regio op het vlak van verkeer hebben tot aanzienlijke verbeteringe geleid op zowel sociaal als economisch vlak. Toch is er ook aanleiding tot bezorgdheid inzake milieu en gezondheid. De landen van de ECE-VN en van WHO/Europa keurden in 2002 op een vergadering van hoog niveau het Pan-Europese Programma voor Transport, Gezondheid en Milieu goed. Hiermee werd een kader geschapen ter aanmoediging van duurzaam verkeer dat rekening houdt met milieu- en gezondheidsgerelateerde problemen.

Wat is een clearing house?

Een clearing house is een portaalsite gecreerd in het kader van de PEP-werkzaamheden om de duurzame ontwikkeling van het vervoer te bevorderen, rekening houdend met problemen in verband met milieu en gezondheid. Het vergemakkelijkt de uitwisseling van informatie in de hele pan-Europese regio van 55 lidstaten. De portaalsite verzamelt verschillende soorten documenten en stelt ze beschikbaar. Hierbij gaat het om documenten over beleidsopties op het gebied van duurzaam vervoer, wetgeving, goede praktijkvoering of zelfs onderzoeksrapporten. Meer dan honderd onderwerpen komen aan bod. Een aantal onderwerpen zijn prioritair zoals het effect van het verkeer op de gezondheid en het milieu, het integratiebeleid, het verkeer in de stad of de regeling van de vraag op het gebied van vervoer.

Neem nu al eens een kijkje op: http://www.thepep.org/CHWebSite/

Wat doet onze FOD?

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft steeds belangstelling gehad voor de relatie tussen leefmilieu/gezondheid en verkeer. Het Directoraat-generaal Leefmilieu volgt de internationale ontwikkelingen al sinds begin 2000 en heeft ook steeds actief een bijdrage geleverd. Sinds 2003 maakt een vertegenwoordiger van het DG Leefmilieu trouwens deel uit van het dagelijks bestuur van 12 leden dat instaat voor de uitvoering van het PEP.

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu is er van overtuigd dat deelname van de Belgische federale overheid aan dit programma een bijdrage vormt tot het halen van de doelstellingen van het nationaal actieplan milieu-gezondheid (NEHAP) 2003-2007, van het Federaal Plan voor Duurzame Ontwikkeling 2000-2004, van het Federaal Plan voor Duurzame Ontwikkeling 2004-2008 en van het Federaal Plan ter bestrijding van verzuring en troposferisch ozon dat de Ministerraad op 5 december 2003 goedkeurde.

Bron : FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu