22/06/2009

Lancering campagne Lees het etiket! van pesticiden en biociden

Terug naar artikeloverzicht

Om de burger te overtuigen van het nut van het lezen van de etiketten op pesticiden en biociden, lanceert het Programma voor de Reductie van Pesticiden en Biociden (PRPB) onderdeel van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu in samenwerking met Crioc, Fedis, Detic en Phytofar een campagne die op twee zaken steunt: een folder en een website (www.leeshetetiket.be). Daar wordt onder andere in detail uitgelegd welke informatie de gebruiker op het etiket kan vinden. De folder zal tijdens publieke evenementen op de stand van de FOD verdeeld worden en kan ook via de website besteld worden.

Statistieken tonen aan dat ongeveer n derde van de 9.000 ton actieve stoffen, aanwezig in de totale jaarlijkse hoeveelheid verkochte pesticiden, bestemd zijn voor amateurs. Men schat dat ongeveer de helft van de particuliere percelen er minstens n keer per jaar mee behandeld wordt. Deze amateurgebruikers hebben echter geen enkele opleiding gekregen voor het gebruik van dergelijke producten, wat wel het geval is voor de professionele gebruikers. Een belangrijk deel van de vervuiling van het grond- en oppervlaktewater door pesticiden is te wijten is aan substanties in producten die niet bestemd zijn voor de landbouwmarkt.

De gebruiks- en veiligheidsaanwijzingen op de etiketten kunnen, indien ze correct gevolgd worden, schade veroorzaakt door het incorrect gebruik van pesticiden (bescherming van planten) of biociden (ander gebruik), vermijden. Dit leidt niet enkel tot vernieling van het leefmilieu. De gezondheid van de gebruikers, mensen uit hun omgeving en huisdieren lopen eveneens gevaar wanneer de aanbevelingen niet correct gevolgd worden.

Hoewel ongelukken door contact met pesticiden of biociden slechts 4% van het totale aantal oproepen bij het Antigifcentrum uitmaken, gaat het in de meerderheid van deze gevallen om jonge kinderen. Ook zijn er meerdere gevallen van dodelijk vergiftigde honden bekend. Anderzijds blijkt dat ongeveer 35% van de gebruikers van pesticiden deze producten al gebruiken voordat het in feite nodig is, wat absoluut niet aan te raden is (tenzij uitdrukkelijk vermeld in de handleiding) en wat de gezondheid van de gebruiker en het milieu aan onnodige risico's blootstelt.

Bron : Federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu