08/04/2010

Lancering beleidsplatform slimme netten in het kader van ViA Pact 2020

Terug naar artikeloverzicht

Zowel het Vlaamse regeerakkoord, het Pact 2020 als het plan Vlaanderen in Actie voorzien in acties en doelstellingen met betrekking tot de ontwikkeling van een intelligent elektriciteitsnet in het Vlaams Gewest (slim net), waarvoor de aanwezigheid van slimme meters een hoofdvoorwaarde is.
De bestaande elektriciteitsinfrastructuur moet worden omgebouwd naar een intelligent netwerk of ‘smart grid’. Dit is onder meer noodzakelijk omdat consumenten zelf meer elektriciteit gaan produceren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van zonnepanelen, windmolens of via warmtekrachtkoppeling. Consumenten verbruiken niet alleen elektriciteit, maar produceren er ook en zetten die op het net. Het elektriciteitsnetwerk zal beter uitgerust worden om dat tweerichtingsverkeer te ondersteunen. Met behulp van een interactief systeem kan de stroomproductie ook optimaal afgestemd worden op de vraag.

Een intelligent elektriciteitsnetwerk met slimme energiemeters moet de volgende positieve resultaten opleveren:

  • een betere prijs en minder klachten dankzij verbeterde marktwerking;
  • de impact van stroomopwekking op het milieu vermindert aanzienlijk;
  • de consument gaat bewuster en zuiniger om met energie, zonder comfortverlies;
  • als regio worden we minder afhankelijk van energiebevoorrading uit het buitenland.

De VREG kreeg de opdracht om de ontwikkeling van dit intelligent elektriciteitsnetwerk binnen deze randvoorwaarden mogelijk te maken. De VREG heeft binnen haar decretale opdracht de vrijheid gekregen om hiertoe de nodige acties te ondernemen.

De VREG doet dit via de recente oprichting van het beleidsplatform ‘Slimme netten’. Doel is hierin alle belanghebbenden binnen de Vlaamse overheid en daarbuiten te betrekken. Via dit platform zullen volgende acties genomen worden:

  • Kennisopbouw en –deling in het Vlaams Gewest rond slimme netten en slimme meters en het opvolgen van acties (onderzoeken, proefprojecten,...) die hieromtrent genomen worden in binnen- en buitenland;
  • Opvolging van de realisatie van de Vlaamse doelstellingen rond slimme netten (minder verbruik door verbruiker zonder comfortverlies, marktprocessen die efficiënter en foutloos verlopen, betere inplanting en aansluiting van decentrale productie,…);
  • Analyse van het noodzakelijke wetgevende kader, inclusief de analyse van de kosten en de baten verbonden aan de invoering van slimme meters;
  • Creëren van een breed maatschappelijk overleg en draagvlak voor slimme netten en slimme meters.

Het beleidsplatform heeft tot doel een globaal overzicht te krijgen en te houden over bovenstaande acties.
Onder dit platform opereren twee werkgroepen:

  • Werkgroep netbeheer en decentrale productie: de WG focust op de netgerelateerde aspecten van slimme netten en de goede inpassing van decentrale productie op het net (technologische mogelijkheden, raakvlak met ruimtelijke ordening, ….);
  • Werkgroep marktwerking en consument: de WG onderzoekt de marktopportuniteiten van slimme netten en slimme meters en de impact hiervan op de consument (aspecten zoals privacy, energiebesparing, invloed op sociaal energiebeleid, impact op facturatie, marktprocessen, energiediensten, link met elektrische wagens, …).

Beide werkgroepen hebben tot doel expertise over deze aspecten op te bouwen. De werkgroepen zullen frequent vergaderen. Zij moeten inhoud aandragen voor het platform en aan de slag gaan met de input van het platform. Via de werkgroepen zal ook de input van bestaande initiatieven (Voka Smart Grids Platform, Linear, …) meegenomen worden.

Via de website www.slimmenetten.be kunnen ook de Vlaamse burgers en bedrijven en andere belanghebbenden de initiatieven rond slimme netten in het Vlaams Gewest opvolgen en zullen ze ook kunnen deelnemen aan consultaties in verband met dit thema.

 Bron: VREG

_______________________

Extra info :