09/02/2024

Laatste jaar om aan te sluiten bij Tersana voor 40% subsidie voor de bodemsanering voor alle werkplaatsen voor voertuigen

bodem
Terug naar artikeloverzicht

Tersana is het bodemsaneringsfonds voor alle werkplaatsen voor onderhoud en herstel van voertuigen. Er zijn in Vlaanderen vandaag maar liefst 600 bedrijven die door zo'n werkplaats met bodemverontreiniging te maken hebben en die kunnen aansluiten bij Tersana om zich te laten ontzorgen bij het verdere onderzoek en eventuele sanering. De garage die gisterenavond aan bod kwam in het VRT 1-programma Andermans Zaken, is mogelijk zo'n bedrijf. Het fonds zit in zijn laatste kalenderjaar, de aanmeldingsperiode bij Tersana loopt tot 31 januari 2025. Daarom roept de OVAM alle bedrijven met een werkplaats voor voertuigen op om werk te maken van hun oriënterend bodemonderzoek. 

Praktische en financiele ontzorging

Tersana is het bodemsaneringsfonds voor alle werkplaatsen voor onderhoud en herstel van alle voertuigen met een brandstofmotor. Zowel garagisten en carrossiers als transport- en busbedrijven, bouwondernemingen, voedingsbedrijven ... die een werkplaats hebben (of hadden) met een bodemverontreiniging door die werkplaats of hun private tankplaats, kunnen aansluiten bij Tersana. 

"We zitten ondertussen in het laatste kalenderjaar van Tersana", vertelt Ilse Vervloet, algemeen directeur bij Tersana. "Om te kunnen aanmelden bij Tersana heeft een eigenaar of exploitant een geldig oriënterend bodemonderzoek nodig. Wij hebben weet van zeker 5.000 terreinen die in 2024 dit soort bodemonderzoek dienen uit te voeren. Dit zijn 5.000 potentiële aanmeldingen bij Tersana om steun te krijgen bij verder onderzoek en eventuele sanering. We roepen dus iedereen die eigenaar of exploitant is van dit soort werkplaats op om snel actie te ondernemen. lndien er bij het oriënterend bodemonderzoek verontreiniging vastgesteld wordt, kan de eigenaar nog tot 31 januari 2025 aansluiten bij Tersana. Bij meer dan 600 bedrijven met werkplaats is dit vandaag het geval. Wie aansluit bij Tersana, wordt zowel praktisch als financieel zo goed mogelijk ontzorgd", besluit Vervloet. 

Tersana heeft sinds de start in 2018 al € 1.000.000 aan subsidies toegekend om dergelijke dossiers te ondersteunen. Van de 166 aanmeldingen. zijn intussen 30 volledig afgesloten. Als lid van Tersana ontvangt de eigenaar of exploitant 40% subsidies voor bodemonderzoek en -sanering. Maar ook de opvolging van het hele saneringsproject neemt Tersana voor zich.   

Andermans Zaken helpt garage 

In het VRT 1-programma Andermans Zaken hielp Kamal Kharmach een gedreven mecanicien en eigenaar van een garage: Jean-Yves. Hij roept de hulp in van Kamal om de sputterende motor van zijn garagebedrijf een herstart te geven. Maar niet alleen de administratie moet aangepakt worden. Deze garage zal ten laatste in 2030 een oriënterend bodemonderzoek moeten uitvoeren. "Onder het motto 'beter voorkomen dan genezen', raden wij Jean-Yves maar ook andere garages aan om de tips op onze website te volgen om verontreiniging te voorkomen", vertelt Vervloet. "Indien hij te maken krijgt met bodemverontreiniging, kan Jean-Yves zich nog tot januari volgend jaar bij ons aansluiten en zorgen wij voor al de rest. Op die manier kan hij zich volledig focussen op wat voor hem belangrijk is: zijn garage. En Tersana ontzorgt hem praktisch en financiëel in het verdere verloop van het bodemsaneringsproject", besluit Vervloet.  

Meer tips zijn te vinden in de modelwerkplaats op https://tersana.be/voorkom-verontreiniging 

Bodemverontreiniging aanpakken met sectorfondsen 

De financiële steun is inderdaad een belangrijke en voor veel bedrijven een doorslaggevende factor om zich aan te sluiten bij een bodemsaneringsfonds zoals Tersana. "Vlaanderen kent een rijk industriëel verleden, waar onze bodem vandaag nog steeds getuige van is", vertelt Jan Verheyen, woordvoerder bij OVAM. "Gelukkig zegt de bodemwetgeving dat de eigenaar van een verontreinigde grond niet noodzakelijk de saneringskosten moet betalen. Bedrijven die te maken krijgen met historische bodemverontreiniging doen er goed aan om zich te informeren naar de bestaande steunmaatregelen. Zo heeft de OVAM niet alleen de oprichting van Tersana voor de garagesector gesteund, maar ook voor tankstations, de droogkuissector en voor gasolietanks bestaan er sectorspecifieke initiatieven. Dit doen we om de uitdagingen die onze bodem met zich meebrengt samen met zoveel mogelijk partners aan te gaan. Onze Vlaamse ruimte is schaars, dus we winnen er allemaal bij om verontreinigde terreinen te saneren en zo onze bodem een duurzame toekomst te bieden", besluit Verheyen. 

Meer info 

Meer over Tersana is te vinden op www.tersana.be. En op www.ovam.vlaanderen.be/moet-ik-alles-zelf-betalen staat alle info over steunmaatregelen. 

 

Bron: Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse overheid