02/06/2008

Kwaliteit van het zwemwater in de EU blijft hoog

Terug naar artikeloverzicht

Uit het vandaag door de Europese Commissie gepresenteerde zwemwaterverslag blijkt dat een overgrote meerderheid van de badzones in de Europese Unie in 2007 heeft voldaan aan de Europese hyginenormen. Zowat 95% van de badzones in kustwateren en 89% van de badzones in rivieren en meren zijn in overeenstemming met de opgelegde normen. De miljoenen mensen die in de zomer de Europese stranden bezoeken, vinden in het verslag nuttige informatie over de waterkwaliteit.

Volgens Commissaris voor milieu Stavros Dimas is er "een lichte neerwaartse tendens waar te nemen voor de badzones in kustwateren, maar de kwaliteit van het zwemwater in de Europese Unie blijft uitstekend. Ik wil de lidstaten aanmoedigen zich te blijven inspannen om ervoor te zorgen dat alle badzones, zowel in kustwateren als in binnenwateren, volledig aan de normen voldoen. Ik ben verheugd met de daling van het aantal badzones dat van de lijst met geteste zones werd geschrapt en aldus aan officile controle ontsnapt."

De nieuwe zwemwaterwetgeving treedt in werking

De lidstaten zijn verplicht ieder jaar verslag uit te brengen over de kwaliteit van badzones in hun kust- en binnenwateren. Badzones zijn zones waar zwemmen expliciet is toegestaan of waar van oudsher veel mensen zwemmen zonder dat het verboden is. In 2007 werden in totaal 21 368 badzones gecontroleerd, een lichte stijging ten opzichte van het voorgaande jaar. Hiervan lagen 14 551 badzones in kustwateren en 6 797 in binnenwateren.

De kwaliteit van zwemwater wordt vastgesteld op basis van een aantal fysische, chemische en microbiologische parameters waarvoor de zwemwaterrichtlijn[1] imperatieve waarden bevat. De lidstaten moeten voldoen aan de imperatieve waarden maar mogen strengere normen en niet-bindende richtwaarden hanteren.

In 2006 werd nieuwe zwemwaterwetgeving vastgesteld om de coherentie met andere EU-waterwetgeving en in het bijzonder de waterkaderrichtlijn te garanderen. De bepalingen inzake parameters en controle worden in overeenstemming gebracht met de meest recente wetenschappelijke kennis en er wordt meer nadruk gelegd op het verstrekken van informatie aan het publiek over de kwaliteit van de badzones. De lidstaten hadden tot maart 2008 de tijd om de richtlijn in nationale wetgeving om te zetten, en zij hebben tot 2015 de tijd om ze volledig ten uitvoer te leggen. Luxemburg heeft beslist de richtlijn al tijdens het badseizoen 2007 toe te passen.

Geschrapte badzones

Al met al bleef het aantal badzones dat voldoet aan de minimumkwaliteitseisen in 2007 stabiel.

Voor badzones in kustwateren nam het aandeel van zones die voldoen aan de imperatieve normen met bijna n percent af tot 95,2%. Het aantal kustzones dat voldoet aan de strengere, maar niet bindende richtwaarden in de richtlijn verminderde van 88,4% in 2006 tot 86,1%, de tweede daling in evenveel jaar.

De resultaten voor badzones in binnenwateren bleven stabiel. In 2006 voldeed 88,8% aan de imperatieve normen en in 2007 88,7%. Het aantal zones dat voldeed aan de richtwaarden is licht gedaald van 63,9% in 2006 naar 62,7% in 2007.

In 2007 verwijderden de lidstaten in totaal 143 badzones van hun nationale lijst met zones die onderworpen zijn aan de normen van de richtlijn. De daling met 44% van het aantal zones dat van de lijst werd geschrapt is bemoedigend, maar de Commissie dringt erop aan dat de lidstaten de verontreinigingsproblemen bij de bron blijven aanpakken in plaats van zones die niet aan de EU-kwaliteitsnormen voldoen, van de lijst te schrappen. In 2006 heeft de Commissie tegen 11 lidstaten inbreukprocedures ingeleid over het schrappen van zones (zie IP/06/470).

Het verslag

Een samenvatting van het verslag en de gedetailleerde verslagen per land zijn in het Engels beschikbaar op de zwemwaterwebsite van de Commissie:

http://ec.europa.eu/water/water-bathing/index_en.html

De website bevat tevens kaarten en lijsten van badzones.

Het Europees Milieuagentschap (EMA) heeft ervoor gezorgd dat alle Europese gegevens over de kwaliteit van het zwemwater in kaartvorm kunnen worden bekeken en gedownload. Via deze nieuwe toepassingen worden gegevens van algemeen belang van Europees tot regionaal niveau in kaart gebracht. De gegevens zijn beschikbaar via het waterinformatiesysteem voor Europa (WISE) op: http://water.europa.eu/bathingwater

--------------------------------------------------------------------------------

[1] Richtlijn 76/160/EEG betreffende de kwaliteit van het zwemwater.

Bron : Europese Commissie