25/03/2010

Klimaatwet : Initiatieven beter coördineren in de strijd tegen klimaatverandering

Terug naar artikeloverzicht

Vandaag heeft Minister van Klimaat Paul Magnette op de Ministerraad van de federale regering voor het eerst zijn voorstel voor een Klimaatwet voorgesteld. Die moet het federale beleid coördineren in de strijd tegen de klimaatverandering. Het wetsvoorstel bepaalt een visie op de lange termijn en voorziet de oprichting van een ‘Klimaatcomité 2050' en een permanente werkgroep.

De Klimaatwet richt een nieuw juridisch kader in, dat de federale regering zal bijstaan bij de goedkeuring van de federale klimaatplannen. Het volgende federaal klimaatplan zal de periode 2013-2020 bestrijken, de periode waarin het Klimaat- en Energiepakket van de Europese Unie in België wordt geïmplementeerd. "De coördinatie- en samenwerkingsmechanismes zijn voor het Belgische klimaatbeleid ontoereikend", legt Paul Magnette uit. "Door deze coördinatie tussen de verschillende beleidsniveaus in een wettekst te gieten, verzekeren we het engagement van onze samenleving in duurzame ontwikkeling."

Het federaal klimaatplan kadert uiteraard in een lange termijnvisie. In navolging van de aanbevelingen van het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering (IPCC) zal deze visie een reductie van de CO2-uitstoot nastreven van 80 à 95% in 2050 ten opzichte van 1990. Daarvoor zal een traject met tussentijdse doelstellingen worden uitgewerkt door een nieuw wetenschappelijk comité met zeven onafhankelijke deskundigen, het ‘Klimaatcomité 2050'. Om de beslissingen die door de regering worden genomen ook transparanter te maken, zal het Klimaatcomité 2050 tweejaarlijkse verslagen publiceren over de vooruitgang van de realisatie van de klimaatplannen, die ook voor het publiek toegankelijk zullen zijn.

Naast het Klimaatcomité 2050 zal ook een permanente werkgroep opgericht worden in de Interdepartementale Commissie Duurzame Ontwikkeling. Deze werkgroep zal worden samengesteld uit ambtenaren van de overheidsdiensten die verantwoordelijk zijn voor de verschillende maatregelen ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en zal jaarlijks de impact van de geplande maatregelen op het milieu, de economie en op sociaal niveau evalueren.

Bron : Kabinet van de Minister van Klimaat en Energie

________________________

Extra info :